Обеци на Нике и най-древната статуя на Аполон в Лувъра

Обеци на Нике и най-древната статуя на Аполон в Лувъра | StandartNews.com

Експонати на Регионален исторически музей – Варна, са част от голямата изложба „Епопея на тракийските царе", която беше официално открита в „Лувъра". Експозицията е резултат от българо-френски проект и е под патронажа на премиера Бойко Борисов.

Две обеци, изобразяващи богинята Нике, и огърлица, намерени при разкопки в морската столица, най-старата статуя на Аполон от 4 век пр. Хр. и керамични плочки от саркофаг, изобразяващи много детайлно образите на жени и богини, са варненския принос към колекцията, която в момента е изложена в зала „Ришельо" на легендарния френски културен институт.

„За Варна е огромна чест да представи част от богатствата си на толкова високо ниво. Изключителен беше жестът на най-големия национален музей на Франция, който за своя сметка направи много детайлна и качествена реставрация на две от нашите керамични плочки с изображения на богини", каза директорът на РИМ – Варна, Валентин Плетньов.

Той допълни, че при посещението си в морската столица специалистите от „Лувъра" са останали много впечатлени от богатата история на района.

Изложбата ще бъде експонирана до края на месец юли в най-посещавания музей в света, очаква се да бъде разгледана от над 4 млн. посетители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай