НП „Рила” отчита проект за над 17 млн. лв.

НП „Рила” отчита проект за над 17 млн. лв. | StandartNews.com

Дирекция „Национален парк Рила" приключва дейностите по изпълнение на първата фаза на проект за устойчиво управление на парка. Той се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет чрез ОП „Околна среда 2007-2013 г.". Общата стойност на проекта е 17 609 845 лв., от които 14 968 369 от Европейски фонд за регионално развитие и 2 641 476 национално съфинансиране.

Проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила І-ва фаза" има за цел да подпомогне устройството и управлението на защитените територии - НП „Рила" и Резерват „Риломанастирска гора". Извършени са възстановителни дейности в гори, земи и водни площи. За решаване на управленски цели са направени 69,5 км противопожарни просеки. С дейностите по интерпретация и образователни програми Дирекция „Национален парк Рила" успя да изпълни едни от водещите дейности, имащи за цел да популяризират защитените територии и да създадат набор от екологични знания и познания сред обществото.

Изготвен и приет е Актуализиран план за управление на НП „Рила" за следващия десетгодишен период, раработен е и План за управление на Резерват „Риломанастирска гора". Подобрена е посетителската инфраструктура, извършено е капитално строителство. Резултатите от изпълнението на проекта ще бъдат представени на пресконференция в понеделник, 19 октомври, от 11.00 часа в зала 101 на община Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай