Новият владика инспектира ремонта на уникална църква

Серафим освещава спасения от разруха храм след Великден

Новият владика инспектира ремонта на уникална църква | StandartNews.com

Благоевград. Новият Неврокопски митрополит Серафим ще посети уникална църква в Белица. Владиката лично ще инспектира как вървят ремонтните дейности в храма „Свети Димитър", спазва ли се канонът, има ли допуснати нередности при изографисването. Самият той ще освети църквата, която е на над 4 века. Християните в планинския град с нетърпение чакат този ден.

 

Храмът е строен в периода 1640 - 1670 г., но само допреди година се намираше в трагично състояние. Светата обител се ползваше като склад, в който се хвърляха всякакви боклуци и непотребни неща. Местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог Янко Русков се заеха с нелеката задача да върнат блясъка на храма. Започнаха да заделят църковни пари и да събират дарения за ремонт на сградата, която е върху площ от около 60 квадратни метра. За нейното възстановяване ни помагат със средства християните в региона. В момента се работи по разпятието в олтара и по владишкия трон. Всичко друго е готово – стенописи, иконостас.

 

Църквата е втората по старост в целия Пирински край. „Митрополитът иска да се увери, че всичко е наред. Защото не може да освети храм, в който има нарушения на канона. но ние сме спазили всички изисквания. Чакаме само монахините от Врачешкия манастир да направят завесата на иконостаса и одеждите на светия престол. Църковната утвар ще закупим от Солун", твърди отец Николай. Всичко вътре ще бъде възстановено в автентичния му вид. Освещаването ще бъде между големите християнски празници Великден и Гергьовден. Най-важното е, че в църквата „Свети Димитър" миряни отново ще палят свещи и ще се молят за здраве и благоденствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай