Нова санкция за европроект в Стара Загора

Нова санкция за европроект в Стара Загора  | StandartNews.com

Стара Загора. Общината получи втора санкция заради установени нередности по проекта за по-добро административно обслужване чрез електронното правителство. Това съобщи старозагорският градоначалник Живко Тодоров в сряда. Проектът е по оперативната програма „Административен капацитет" и бил подготвен и изпълнен в предишния кметски мандат.

Санкцията от 124 662,05 лв. е била наложена заради дискриминационни условия в конкурса за изпълнител по закона за обществените поръчки и сумата трябвало да бъде преведена до две седмици. Заради спешния срок общинарите щели да отрежат средства от ремонта на детска ясла.

Първата финансова корекция по същия проект - 208 224 лв., е била наложена още през 2011 г. След това не са признати други 655 845 лв., последвала и втора финансова корекция за 61 213 лв., припомни кметът Тодоров. С последната санкция общата сума, която общината щяла да загуби е около милион. Имало обаче опасност да цялата сума 2,1 млн. лв., колкото е стойността на целия проект, да мине за сметка на общинската хазна.

Общината очаквало заключителния доклад от направената проверка на проекта „Електронно правителство" и от Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ и тогава щяла да реши каква стратегия на предприеме. Ако според ОЛАФ проектът е „чист", без нередности, не било изключено да се обжалва решението на управляващия орган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай