Нов паметник почита героите от Македония, Беломорието и Одринско

Нов паметник почита героите от Македония, Беломорието и Одринско | StandartNews.com

Паметник, посветен на революционерите от Македноия, Беломорието и Одринско, отдали живота си за свободна и целокупна България, бе открит днес в София. Монументът се намира на ъгъла на бул. "Тодор Александров" и "Стефан Стамболов". Той бе осветен от Тиверополският епископ Тихон, а да почетат паметта на героите дойдоха зам.-председателят на НС Красимир Каракачанов, зам.-кметът на София Тодор Чобанов и кметът на район „Възраждане" Савина Савова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, народни представители и спомоществователите от Инициативния комитет по изграждането на паметника проф. Красимир Гигов, адв. Иван Арнаудов, Тодор Батков, Васил Василев и други. Датата на откриване е избрана неслучайно – съвпада с годишнина от избухването на Априлското въстание.

„Всички ние трябва да помним величавoто дело на нашите предци", изтъкна в приветственото си слово проф. Гигов.

„Този паметник е и своеобразно помирение, което може би все още съществува като разделение в обществото – помирение, което е необходимо, за да впрегнем всички сили и да вървим напред като нация", посочи Красимир Каракачанов.

„Свободата не дойде за стотици хиляди българи, които останаха извън пределите на княжеството даже след Освобождението. В земите на Македония, Одринско и Тракия достойните следовници на Апостола приеха заветите му за свобода или смърт юнашка. Мнозина платиха с живота си за тази жажда – Илинден стана април. Но тази саможертва не беше напразна, тя за пореден път доказа на света, че българите не търпят иго", припомни зам.-кметът Чобанов.

„Ние имаме моралната отговорност чрез този паметник да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на българските революционери и да им засвидетелстваме безгранична признателност", каза акад. Воденичаров.

Паметникът е висок над 5 м, представлява стилизирани криле с изписани имена на стотици революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, дали живота си за свободата и обединението на България. На постамента има надпис „Българийо, за тебе...". Скулптор е Моника Игаренска, а архитект е Георги Мечанов.

Днес венци пред монумента поднесоха Министерство на отбраната, кмета на София, началника на отбраната, ПГ на ПФ, Сдружението на родовете от Македония и Сдружението за българо-албанско приятелство, БЧК.

Три години инициативният комитет е работил по изграждането му. В родолюбивото начинание се включиха Столична община, БЧК, фондация ВМРО, много родолюбиви българи, сред които адв. Иван Арнаудов, адв. Тодор Батков, Васил Божков, Станка Шопова, Валери Спасов – секретар на Федерацията на любителите на исторически оръжия, Пере Тошев, Иван Петков от Националното ловно-рибарско дружество и десетки родолюбиви българи.

Паметта на героите бе почетена с минута мълчание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай