Нон-стоп купон за Деня на Варна

Нон-стоп купон за Деня на Варна | StandartNews.com

Варна. Градско хоро, концерти и уникални спектакли, специално създадени за празника на Варна, се подготвят за Успение Богородично - 15 август. Традиционно денят ще започне с тържествена Света литургия в Катедралата и благодарствен молебен за здраве в 8.30 ч. Точно в 10.00 ч. е церемонията по издигане на флага на Варна. Заради паметта на Варненския и Великопреславския митрополит Кирил до 40-ия ден от смъртта му не се предвижда литийно шествие.

За първи път тази година от ансамбъл "Гоце Делчев" - Варна ще изненадат публиката с фолклорни изпълнения пред най-големия храм на Варна. За момента участие в инициативата са заявили над 200 танцьори от 12 състава. Очаква се към тях да се присъединят и още. Хорото ще се вие поне половин час.

Празникът продължава вечерта в Летния театър, където е премиерата на акустичния концерт на Живко Петров трио - JP3 "Арена Оркестра" с участието на Мария Илиева, Белослава, Любо Киров и Орлин Павлов.

За първи има има специално изградена сцена под Пантеона за уникален спектакъл, който ще бъде представен от La Migra и приятели. Идеята е да се пресъздадат всички красоти на Варна чрез мултимедиен концерт с 20 теми, специално създаден за празника на града. Тематиката ще бъде илюстрирана с подбрани кавъри.

В полунощ ще започне авторският проект "Дервиш/ж в себе си" с танцови изпълнения на Ziya Azazi - турчин със сирийско потекло, който живее във Виена, с македонския музикант-тъпанджия Александър Павлов, който живее в Ню Йорк, и Стоян Роянов –Я-Я. Проектът на Стефан Щерев събира тримата за първи път.

15 минути преди полунощ Варна ще бъде осветена от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от Пръва буна и ще продължат 8 - 10 минути.

За удобство на варненци автобусна линия №14 ще се движи до 2.00 ч. през нощта, а колите на №20 ще возят пътници до полунощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай