Нивото на река Дунав се покачва при Свищов

Нивото на река Дунав се покачва при Свищов | StandartNews.com

Свищов. Нивото на водата на река Дунав край град Свищов се покачва. Най-притеснени от прииждащата вода са жителите на село Вардим, съобщава БНТ. Там близо 20 къщи се намират на брега на реката и собствениците им имат проблеми, защото с повишаване на нивото техните дворове се наводняват. Причината е неукрепената дига край Свищов.

Оказва се, че проект за неукрепената дига има и е изготвен още миналата година от общината в Свищов. Липсата на необходимите 5 милиона спъва проекта. Не е ясно кога може да започне укрепването, защото институциите не отпускат пари. "Дали сме всичките си средства, изготвен е проект, трябва само финансиране и да бъде осъществен!", обяснява Сенка Добрева, кмет на с. Вардим.

"Проблемът е много голям! Преди 20 години тука, като стъпвах, земята беше тука – вижте сега, камерата да покаже къде е брегът! Тука имахме овощни градини. Всяка година заминава. Когато дойде водата, мазите, парното – всичко се пълни с вода. Като се повиши водата, брегът се събаря, растенията – всичко пада долу", обясняват местните хора за националната телевизия.

Жителите на село Вардим настояват да бъде разрешен проблема с дигата, за да се избегнат по-сериозни наводнения в района.

Повече за времето у нас и по света  четете ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай