Най-младата кукерска група в община Симитли даде курбан

Най-младата кукерска група в община Симитли даде курбан | StandartNews.com

Кукерите от село Полето събраха свои съселяни на площада на вкусен курбан. Мераклиите, пазители на изконната българска кукерска традиция, от най-младата група в община Симитли опънаха дълги трапези на центъра на селището. Стотици жители на селото, почитатели на кукерството и гости се събраха на мегдана по обяд в събота. Няколко казана с курбан бяха приготвени за гощавката на хората, редовият готвач Иван бе пак сред кукерите и готвеше специално за празника им.

Кметът на село Полето Иван Манчев осигури жива музика за кукерския празник и помагаше за организацията. Управникът на община Симитли Апостол Апостолов също присъства на тържеството и поздрави най-младата кукерска група.

Тя обаче като костюми и цялостна визия не отстъпва на другите. На фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите" тази година през януари бе отличена в категория „Най-възрастен участник" – наградата получи 83-годишната баба Стефка Георгиева. През август и септември в общината по традиция всяка кукерска група дава курбан за здраве. Празникът се обезпечава с даровете, събрани на Сурва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай