Натровените младежи в Русе яли извара и мляко

Натровените младежи в Русе яли извара и мляко | StandartNews.com

Шестимата младежи от дома за настаняване от семеен тип "Любов" в Русе, които бяха приети в понеделник в местната болница със съмнения за хранително натравяне, вече са в добро състояние. Обезводняването им се преодолява, спрени са и признаците за повръщания и диария. Това съобщи временно изпълняващият длъжността директор д-р Йосиф Новаков. Първите резултати сочат, че причината не е вирусна инфекция, поясни той.

"В момента се изчакват резултатите за бактериални инфекция. Сезонът е подходящ и такъв вид групови инфекции се случват често", заяви д-р Новаков. Младежите - две момичета и четири момчета, на възраст от 20 до 25 години, бяха приети в Инфекциозно отделение в много тежко състояние, дължащо се на обезводняване поради разстройство, повръщане и висока температура. "Навременното им довеждане в болницата и правилното лечебно мероприятие доведоха до бързото стабилизиране", обясни Новаков.

Елена Петкова, програмен директор на Сдружение "Еквилибриум", което управлява два центъра от този тип, обясни, че храната, която са консумирали и на двете места е напазарувана в петък. В едната къща, от която са пострадалите младежи, са закусвали филия с извара и мляко, а в другата същата филия, но с чай. Тя беше категорична, че млякото е съхранявано затворено и в хладилник. Според служители от РЗИ обаче, млякото е изконсумирано и проби от него не могат да се вземат. Центърът има собствена кухня, която по закон не се регистрира нито в РЗИ, нито в Агенцията по храните и ако не се оставят обичайните проби от храните ще бъде много трудно да се установи откъде е тръгнала заразата.

"Взети са проби от партидите на храната. За нас е важно да знаем каква е причината", заключи Елена Петкова. Според Галя Бисет, изпълнителен директор на сдружение "Еквилибриум", в другия Център за деца, който е непосредствено до първия, няма проблеми с децата и младежите. "Може да е летен вирус, може да е свързано с храната, а може и да е пренос на зараза от човек на човек", обясни Бисет и допълни, че назначената проверка ще покаже какво е довело до здравословните проблеми на младежите.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Андриан Райков обясни, че е сформирана съвместна комисия, в която участват и инспектори от Регионалната здравна инспекция, за да се установи причината. Резултатът от пробите от храната вероятно ще бъде ясен до края на седмицата. Кметът на Русе Пламен Стоилов също е разпоредил проверка по случая, като служители на общината са на място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай