Нашенци и гърци си мериха ракията и виното в Делчево

Нашенци и гърци си мериха ракията и виното в Делчево | StandartNews.com

Благоевград. С международен конкурс за най-добри вино и ракия, с много веселие, песни и танци в курортното селище Делчево започна в събота празник 2 в 1. Местните хора и техните гости от страната, Гърция и Македония почетоха наведнъж Трифон Зарезан и Свети Валентин. 116 напитки на десетки майстори на течния еликсир от страната и южната ни съседка участваха в надпреварата, която бе в 6 категории. Три от шестте първи места отидоха при гръцките ни комшии. За най-хубава бяла ракия победител стана Петридис Христос, за червено вино – Атанасиос Киркис, а за отлежало питие на боговете – Павлидис.

 

Нашенци се пребориха с конкуренцията на гърците за най-хубава оцветена ракия и бяло вино, там наградата взе Венцислав Караилиев от гърменското село Огняново. Д-р Стоян Тунчев от Гоце Делчев пък бе избран от журито и дегустаторите за №1 при ароматните ракии. В съботния ден се проведе и кулинарна изложба. Четирите механи в Делчево и местните баби показаха на какво са способни в кухнята, а гостите опитаха от вкусните ястия и деликатеси.

 

В неделя ще бъдат зарязани лозята в местността Баира от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов. Поканени за ритуала са областният управител на гръцкия град Драма и кметовете на няколко гръцки селища край границата. След това на селския мегдан ще се извие голямо хоро. А от двата чучура на чешмата в центъра на Делчево ще потече не вода, а бяло и червено вино. Ще има за всеки до насита от напитката на боговете, обеща кметският наместник Иван Панайотов. За настроението на присъстващите ще се погрижат фолклорни състави от селата Ляски, Мусомища, Абланица, Брезница, както и самодейци от Гърция и Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай