Наказват горски за глоба на дядо

Наказват горски за глоба на дядо | StandartNews.com

Горски служители ще отнесат наказания за глоба на дядо, който отрязал изсъхнал дъб. Проверка на Югозападното държавно предприятие разкри, че цялата преписка за констатирани на 14.01.2015 г. нарушения от Асен Канджев от благоевградското село Церово е изготвена некоректно и необективно.

Пенсионерът продал магарето си, за да плати глобата за незаконна сеч на изсъхнал дъб в собствената му градина. Наш гурбетчия в Германия се трогна от съдбата му и му изпрати 150 евро, за да покрие втората си санкция. Парите на Канджев бяха връчени от кмета на Церово Лефтер Едипов. Проверяващите са установили, че актовете му са съставени от горския надзирател Пламен Александров и старши лесничеят Костадин Мадолев. Но отговорност за това има и директорът на горското, който своевременно не е проверил изложените факти и обстоятелства. Единият от актовете е за сеч на немаркирани дървета от зимен дъб в размер на 0,15 пространствени куб. метра, а другият – за сеч без издадено позволително. Посочено е, че нарушителят е заловен на мястото на сечта, което не отговаря на истината. Горските служители спират Асен Канджев с натоварените на магарето дърва за огрев в края на селото, до гробищния парк, като същите не са маркирани с марка и лицето няма документ за тях.

„Очаквам писмени обяснения от горските служители, след което ще предприемем действия за налагане на наказания. ЮЗДП ще възмезди Асен Канджев по начин, предложен от него", заяви директорът на Дамян Дамянов.

Същевременно статистиката на съставените актове в района на благоевградското териториално поделение сочи, че близо 1/3 от нарушенията са в землището на с. Церово, като изцяло практиката е да се транспортират незаконно добитите дърва на самар с магарета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай