Наградиха най-добрите планинарски филми в Банско

Наградиха най-добрите планинарски филми в Банско | StandartNews.com

Банскалии и гости на курорта препълниха залата на читалище „Никола Вапцаров – 1894", за да присъстват на церемонията по закриването на 15-то издание на Международния фестивал за планинарски филми „Банско филм фест 2015". Филмовата лента "Нини" на Джиджи Джустиниани от Италия, създаден през 2014 г., спечели голямата награда на журито. Филмът е носител и на наградата на Гранд При "Златната тинтява" в италианския град Тренто и на отличието за най-добър италиански филм на Международния филмов фестивал в Имола, Италия. Наситената с над 100 филма програма на фестивала премина при засилен интерес от страна зрителите, които имаха удоволствието да се насладят на десетки прожекции. Те видяха презентации от най-бележитите приключенци, изложби, тематични работилници, някои от които се състояха в истински пещери.

Специалната награда на журито се присъди на филма "Том" /Испания, 2015/ на Анхел Естебан и Елена Гоатели – разказ за младия катерач Том Балард.

Наградата за български филм спечели "3 x 8000" на Жоро Торнев и Боян Петров от 2014 г. Филмът разкрива историята на изпитанията, през които преминава Боян Петров - първият българин, стъпил на три осемхилядника за 70 дни.
Община Банско също връчи своя приз – той е за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи. Тази година го заслужи филмът "Сунакали" на Бходжрадж Бхат /Непал, 2014/ - един затрогващ разказ за магията на футбола, въздигащ едно обикновено момиче от изолираните общности на Непал.

Наградата за цялостна реализация в екстремни условия е за филма "Metanoia" и Джеф Лоу" на Джим Ейкмън /САЩ, 2014/ - кинолента за живота на бележития приключенец Джеф Лоу, който, въпреки заника на дните си, не е пречупил своя дух.

С награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания журито отличи филма "Юрек" на Павел Височански от Полша – кинематографично бижу на студиото, носещо името на великия режисьор Анджей Вайда.

На церемонията бе връчена и новоучредената от организаторите на фестивала награда за цялостен принос в развитието на алпинизма и планинарските спортове в България. Неин носител е проф. Георги Атанасов – Джиджи - ветеран и един от бащите на алпинизма в България, който тази година чества 90-годишен юбилей. Той е оставил богато наследство от авторски трудове в областта на планинарството и алпинизма.

Организаторите на фестивала не пропуснаха да засвидетелстват своята почит и към един много специален гост. Става дума за българина Иван Кожухаров, който е парализиран при злополука в планината, но продължава да показва едно от най-важните неща – човешкият дух трябва да е направляван от смело сърце и смели идеи. Директорът на журито Натали Петрова, както и всички останали нейни колеги, не пропуснаха да благодарят за подкрепата на ръководството и служителите на община Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай