Над 93 на сто от децата в Кърджалийско са ваксинирани с "Пентаксим"

Над 93 на сто от децата в Кърджалийско са ваксинирани с "Пентаксим" | StandartNews.com

Над 93 на сто от подлежащите на имунизация деца през 2015 г. в Кърджалийска област вече са имунизирани с ваксина "Пентаксим", съобщи Мариана Михайлова, инспектор в Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ Кърджали. Здравната инспекция е получила общо 3100 дози като от тях 1600 са от дарената от Турция в края на 2015 г. петкомпонентна ваксина "Пентаксим".

Досега 100 % от тези дози са изразходвани и с тях са обхванати децата в Кърджалийско, подлежащи на имунизация и реимунизация съгласно Имунизационния календар на България.

Ваксините са били раздадени на общопрактикуващите лекари, които са имунизирали новородените. Михайлова подчерта, че досега няма подадени сигнали от родители и джипита до РЗИ за странични реакции от ваксината "Пентаксим". Няма и случаи, когато родители са отказали поставянето на петкомпонентните ваксини, получени със сертификат за качество.

Заради дефицита на "Пентаксим" имунизациите на бебетата в страната се бавят. Ваксината се използва за имунизацията на новородените срещу тежки заболявания като дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус тип Б.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай