Над 80 на сто от зеленчуците и плодовете са вносни

Над 80 на сто от зеленчуците и плодовете са вносни | StandartNews.com

Стратегия за развитие на земеделието внася в парламента проф. Иван Станков, депутат от АБВ

Готова е първата цялостна стратегия за развитие на българското земеделие в най-новата ни история. Това съобщи инициаторът и главен редактор на документа проф. Иван Станков, депутат от АБВ. Визията за аграрната политика на България е била разработена още по времето на служебния кабинет, в който ученият бе земеделски министър и актуализирана в съответствие с общата селскостопанска политика на ЕС през новия програмен период.

Около 5500 едри земевладелци обработват 90 на сто от земята у нас, а другите 10 на сто се падат на повече от 250 хил. дребни производители, посочи проф. Станков един от основните проблеми – силно нарушената структура на земеделското производство. Освен това над 80 на сто от зеленчуците и плодовете на българския пазар са внос от чужбина, както и 60 на сто от месото и 50 на сто от млякото.

Въпреки това според статистиката България не достига европейските норми за потребление на месо, мляко, плодове и зеленчуци дневно на човек. Това означава според учения, че вече имаме проблем и с продоволствието за населението.

Всички тези диспропорции са обект на заложените в стратегията три основни цели – преструктуриране на земеделското производство, увеличаване потенциала на селските райони и въвеждане на нови технологии във всички сектори на отрасъла.

Стратегията ще бъде обсъдена най-широко със земеделските производители, бизнеса, научната общност, изпълнителната власт и ще бъде внесена за обсъждане в парламента, най-вероятно от парламентарната група на АБВ. Проф. Станков не изключи вносителите да бъдат и група депутати, тъй като в разработката на документа са участвали много широк кръг експерти и учени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай