Над 2000 участници в конкурс по класическа китара

Над 2000 участници в конкурс по класическа китара | StandartNews.com

Над 2000 ще бъдат участниците в Международния конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов" - Кюстендил 2016, съобщиха организаторите. Музикалният форум се провежда за двадесети път и ще започне на 6 април с традиционното дефиле в централната градска част с участието на Градски духов оркестър и Мажоретен състав от Пловдив, организатори, гости и участници в конкурса. Официалното откриване ще бъде от 18:00 ч. в залата на Общински драматичен театър - Кюстендил. Конкурсните дни от 7 до 9 април ще протекат в залите на читалище „Братство 1869".

В програмата са предвидени множество лекции, беседи и концерти на гостите от страната и чужбина, както и майсторски класове. В "Сцена на трубадура" ще се изяви маестро Огнян Вълев от Гоце Делчев, който ще свири на пешеходната алея в Кюстендил на 7 и 8 април между 12 и 15 часа.

Тази година заявки за участие са подали китаристи от България, Сърбия, Македония, Украйна, Китай, Косово, Унгария, Турция и др.

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в България и чужбина, като проф. Панайот Панайотов, проф. Петър Льондев, Шандор Мещер - Унгария, Урош Дойчинович - Сърбия и др.

За престижа на фестивала говори и факта, че от следващата година, стипендиите за даровити деца, които отпуска Министерство на културата ще бъдат 6 , а това е двойно повече - 6, коментира художественият директор на фестивала Иван Андонов, който е председател на читалището организатор „Братство 1869".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай