Мюфтия настоява за ремонт на рушаща се джамия

Той иска да я превърне в действаща, няма да го позволим, категорични са от ВМРО

Мюфтия настоява за ремонт на рушаща се джамия | StandartNews.com

Благоевград. Прочутата Караджа паша джамия в Гоце Делчев се руши. Бившият мюсюлмански молитвен дом е построен в края на 14-ти и началото на 15-ти век. Постройката е паметник на културата, но е полуразрушена и се нуждае от спешен ремонт и реставрация, твърди районният мюфтия на Пиринския край Айдън Мохамед. Преди повече от 2 години паднало кубето на джамията, има опасност цялата сграда да се срути, ако не стартират ремонтни дейности и възстановяване, смята духовният водач на мюсюлманите.

„Не може нашата държава да не пази своята култура и история, защото тази джамия е български паметник на културата. През 1984 година е направено цялостно заснемане на имота. Наясно сме как да го реставрираме в автентичен вид, защото знаем как точно е изглеждал той. Но срещаме административни спънки от страна на културното министерство и на Националния институт за недвижимо културно наследство, с който трябва да се съгласуват проектите", жалва се районният мюфтия.

От ВМРО в Гоце Делчев са категорични, че целта на Мохамед е да превърне старата джамия в града в действаща, след като я ремонтира. „Ще се вдигнем на протест. Няма да го допуснем. Ремонтът е само предлог, зад него крият истинската си цел – да се молят в тази джамия. А тя е вдигната върху православен храм. В квартала пък няма нито един мюсюлманин", твърди председателят на войводите Кристина Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай