Музей показва стари рицарски занаяти

Музей показва стари рицарски занаяти | StandartNews.com

Варна. Коване на желязо, плетене на ризница и други стари рицарски занаяти ще бъдат демнстрирани утре по време на отворените врати на парк- музей „Владислав Варненчик„. На 10 ноември се навършват точно 569 години от паметната битка на народите край Варна между 20-хилядната съюзническа християнска армия предвождана от младия полско-унгарски крал Владислав III Ягело и 60-хилядния султанско-еничарски корпус на Мурад II.

Паркът–музей е отворен за посетители през целия ден, а атрактивната демонстрация за тях е между 10 и 12 ч. В работилницата ще бъде показано коването на желязо на огън, гасенето във вода и духало, както и плетенето металните халки в рицарска ризница.

Екип на полската телевизия TVP Polonia, придружаван от завеждащия консулския отдел при посолството на Република Полша у нас –Катажина Деда, е посетил парк –музея, за да прави кратък филм за него с включени интервюта на посетители.

Гробът на крал Владислав III Ягело Варненчик е в текето Ак Язълъ Баба в добричкото село Оброчище, се твърди в научно-популярния филм „Последните кръстоносни походи 1443-1444г" с режисьор и продуцент Станислав Шуманов и сценарист Снежана Стоянова. Екипът на лентата търси какво се е случило с тялото на краля и къде е погребан, след като е бил обезглавен, а главата му е поднесена в дар на султана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай