МОЯТ ГРАД! Младите таланти – голямата гордост на Стара Загора

Откриват уникална базилика, видни заралии искат зала за бадминтон и музей на модата

МОЯТ ГРАД! Младите таланти – голямата гордост на Стара Загора | StandartNews.com
  • Кампанията на „Стандарт” отличи шампионите на Града на липите
  • Откриват уникална базилика, видни заралии искат зала за бадминтон и музей на модата

Младите таланти са най-голямата гордост на Стара Загора. Това заявиха зам.-кметът Надежда Чакърова, главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, народните представители Халил Летифов (ДПС) и Георги Гьоков (БСП), модният гуру проф. Любомир Стойков, най-титулуваната бадминтонистка Петя Неделчева и примабалерината на Държавната опера в Стара Загора Ромина Славова, които участваха в тържествената церемония „10 причина да се гордея с моята Стара Загора”, която „Стандарт” организира в древния град.

10 пана представят преобразяването на града

Събитието е част от националната кампания „Моят град – 10 причини за гордост”, която медията ни провежда вече 5 години. С нея „Стандарт” обикаля страната, за да покаже преобразяването на градовете и да отличи младите им таланти, които са повод за гордост както на своите родни места, така и на цяла България.

10 огромни пана представиха с уникални снимки развитието на Стара Загора. Те ще бъдат изложени на специално място в общината, за да може жителите и гостите на града да виждат всеки ден европейския облик на Града на липите.

Богатството на Стара Загора, на цяла България, са младите таланти, каза ръководителят на кампанията „Моят град” Славка Бозукова, откривайки церемонията.

Младите - богатството на България

Обикаляйки страната, ние се убедихме, че България е много богата държава. Не на газ, не на петрол, не на предизборни и следизборни обещания, а на млади таланти, които с ентусиазма си, с хъса си могат променят науката, да направят икономиката иновативна, да представят дигитално историята ни, да счупят всякакви рекорди, заяви Бозукова.

Славка Бозукова призова участниците в церемонията да посочват своите причини за гордост със Стара Загора и изтъкна своята: първата европейска цивилизация, зародила се в земите на Стара Загора – културата Загоре, градът на 8000 години, в който миналото се среща с бъдещето.

Нова зала за бадминтон

Първата награда бе в категория „Спорт”. Връчи я Петя Неделчева, участничка в три летни олимпиади - в Атина през 2004, в Пекин през 2008 и в Лондон през 2012. Печелила е шест пъти европейската купа,  стана и европейски клубен вицешампион. Вдъхновение е за всички спортисти. Тя отличи състезателката на спортен клуб по борба „Берое“ и училището за шампиони СУ „Тодор Каблешков“ -  Даяна Стойчева.

Дияна завоюва балканската титла по безапелационен начин по време на Балканското първенство за момчета и момичета U15 в Серес (Гърция) през май. Даяна е изключително отдадена на спорта, въпреки че е само на 14 години. Старозагорката е ярко име в борбата – носител е на злато от Държавно лично първенство за момичета и кадетки, както и на приза "Динко Петров"  за най-добра българска състезателка на турнир по борба в Стара Загора през март.

Спортът е здраве, той дава сили, учи на дисциплина, всяка дете трябва да спортува, каза Петя Неделчева. И призова за построяването на голяма спортна зала в Стара Загора. Шампионката поиска тя да бъде за бадминтон, но и за подготовка на национални състезатели.

Музей на модата под липите

Най-големият моден експерт у нас проф. Любомир Стойков сподели, че има една голяма мечта – да направи Музей на модата в родния си град Стара Загора.  

Преподавателят в катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС  и в катедра „Мода“ в НХА връчи наградата за образование на талантливата Деница Димитрова – ученичка от IX в клас на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“. Отличието й бе присъдено за постигнати високи резултати в учебната и извънкласната дейност, завоювани отличия в национални състезания и конкурси и активна обществена младежка дейност.

Имам 110 причини да се гордея с моя роден град. Когато говоря с чуждестранни партньори, започвам да разказвам за моя град. Това е градът на едни от най-нежните лирици - Гео Милев, Кирил Христов, Веселин Ханчев, Николай Лилиев, каза проф. Стойков.

Стара Загора има претенции. Ще ви разкрия една – претенцията за вечност. Кога един град има претенция за вечност? Когато цени своята история, но със същата енергия, воля и страст се грижи и за своето настояще, но и гледа към своето бъдеще, каза проф. Стойков. И допълни: „Стара Загора е неизчерпаем източник на вдъхновение”.

Халил Летифов: Младите се справят повече от добре

Най-ценният капитал са хората, заяви зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Халил Летифов.

Стара Загора освен на мен е дала много и на цяла България, каза Летифов, който е народен представител от региона. Най-ценният капитал са хората, още повече младото поколение, което ние отглеждаме старателно, каза депутатът от ДПС. Младите се справят повече от добре. Те трябва да подобрят качеството на политиката и на всички сфери от живота, категоричен бе той.

Освен да се гордеем със Стара Загора, друго не можем да правим, каза Летифов. Той връчи специалната награда на Радослав Балкански, ученик от IX клас на Профилираната природо-математическа гимназия „Гео Милев“ за изключителните му постижения в науката и завоюваните медали от национални и международни състезания по математика. Радослав е член на „Академия по математика“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора.

Тази награда е чест. Стара Загора за мен е възможност за развитие, заяви деветокласникът. Той благодари на преподавателите си в гимназията и на Любомир Любенов, който ръководи Академията по математика. Те ми помагат, за да имам успехи, каза Радослав. Както и да се развие животът ми, където и да е кариерата ми, Стара Загора винаги ще бъда част от мен и ще помагам за развитието й, каза ученикът.

Георги Гьоков: Градът пази енергийната независимост

Обичам Стара Загора и се гордея с нея, защото съм старозагорец, заяви и бившият социален министър Георги Гьоков, сега депутат на БСП.

Имам не 10, а 10 хиляди причини да се гордея с моята Стара Загора, продължи Гьоков. И изброи – 8000 години история, липи, поети, правите улици. Но добави и още една специфична причина. От 50-60 години Стара Загора и старозагорци осигуряват енергийната независимост на страната ни чрез комплекса „Марица Изток”, където работят 80% от жителите на града, каза соцдепутатът. И допълни: „Но най-голямата гордост за града ни са самите старозагорци.”.

Георги Гьоков връчи наградата в категория „Култура и туризъм” на РИМ Стара Загора.

Гордея се с всичко в нашия град, каза директорът на музея ас. Петър Калчев, получавайки грамотата си. Той изтъкна, че Стара Загора е единственият град в Европа, в който няма прекъсване на живота от ранния неолит до днес.

Стара Загора е и единственият европейски град с 5 праисторически селищни могили, с най-големите медни рудници, каза Калчев. И подчерта, че това е сериозна база за развитие на културно-исторически туризъм. Адмирации за „Стандарт” за кампанията „Чудесата на България”, тя представя достойно страната ни пред света, каза Петър Калчев.

Ново чудо на културно-историческото наследство

С ново чудо ще се гордее в най-скоро време Стара Загора, съобщи Надежда Чакърова, зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности.

В момента текат проучвания на мащабна раннохристиянска гробница в източната част на града. Предстои в района да бъде създаден музеен обект, който да предава историята за поколенията, каза Чакърова. Новото чудо на града ще е магнит на родни и чужди туристи.

Състраданието - стандарт на поведение

Благодаря на „Стандарт”, че ни припомня причините да се гордеем, че сме старозагорци, заяви председателят на общинският  съвет в Стара Загора Мария Динева. Тя награди Регионалната дирекция „Пожарна безопасност” за всеотдайната й работа.

Думи като състрадание, отзивчивост, морал, етика за нас са изключително важни, заяви зам.-директорът на Пожарната Злати Дрянов. Ние искаме този мироглед да стане стандарт в нашето общество. Към това са насочени усилията ни. Гордея се с града ни, защото винаги е успявал да гледа напред в бъдещето, да открива таланти, каза още Дрянов.

Всяко състезание с призьор от Стара Загора

Не съм от Стара Загора, но вече 32 години живея в този град и моите постижения в личен и професионален план са свързани с него, заяви Милена Стоянова, директор на РУО Стара Загора.  Това е моят град и аз се гордея с него. Успехите на учениците се дължат на всички преподаватели и на потенциала на младите хора, каза Стоянова. И съобщи, че няма състезание в България, в което ученик от Стара Загора да не се е класирал на призови места. Гордея се, че моето дете след завършване на висшето си образование, се върна да се реализира в Стара Загора, каза директорът на РУО.

Милена Стоянова връчи наградата на Виктория Маринова, ученичка от 12-и клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан". Тя е спечелила пълна стипендия  на немското посолство за обучение в Германия. Немската държава ще покрие изцяло разноските за следването в избран от момичето университет, а също и голяма част от месечните разходи по престоя му в Германия. Право да кандидатстват за стипендия пред Немската служба за академичен обмен имат само ученици с отличен успех и изявени способности. В цяла България само 6 ученици могат да се похвалят с този успех.

Аз към от Казанлък, но Стара Загора вече пет години е моя дом. Ще отнеса Стара Загора в Германия, но сърцето ми остава тук, каза Виктория.  

Балетът и операта прославят града

Изключително се гордея с балета на Стара Загора. Колегите ми са от цял свят и когато се върнат в родните си домове разказват за Стара Загора, заяви примабалерината на Държавна опера в Стара Загора Ромина Славова. Тя е преподавател в Националното училище за музикални и сценични изкуства и в Младежка театрална студия „Сцена 99“.  Тя отличи вокална група „Траяна глас“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора с ръководител Лиляна Дойчева.

Групата е въздадена преди 18 години и има изключително присъствие в културния живот на Стара Загора. Печелила е множество награди от редица национални и международни фестивали и конкурси.

Ате Пласт дава работа на младите

Един от изтъкнатите банкери в града - Радослав Жилков, регионален мениджър „Банкиране на дребно” в ОББ, Югоизточен регион, връчи наградата за инвеститор.

Роден съм и съм израснал в Стара Загора и причините да се гордея с града си са много. Това е моят роден дом, най-прекрасният град. В моето сърце има един град и той е Стара Загора, каза Жилков. Той награди фирма „Ате Пласт” и поздрави компанията за работните места, които открива, защото те помагат на младите да останат в града.

Балканджия съм. Но в Тракийската равнина, в Стара Загора, ме доведе любовта, каза Мария Жекова, собственик на „Ате Пласт”. Моите деца израснаха и се изучиха тук, намерих творчество и вдъхновение в Стара Загора, каза Жекова. И заяви, че градът има огромен потенциал да се развива в зелета икономика.

Кметът - посланик на Чудесата

Специалната награда „Посланик на Чудесата” бе за кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Главният редактор на „Стандарт” и ръководител на кампанията „Чудесата на България” Славка Бозукова му я присъди за дългогодишната работа по опазване на културно-историческото наследство на Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай