Модерна апаратура ще лекува онкоболни от 4 области

Модерна апаратура ще лекува онкоболни от 4 области  | StandartNews.com

Стара Загора. Модерна апаратура в старозагорския комплексен онкологичен център ще лекува онкоболните от четири области в Южна България - Стара Загора, Сливен, Хасково и Кърджали, в които живеят над 500 хил. души.

Мултимодалният линеен ускорител получи лиценз за работа от Агенцията за ядрено регулиране и вече приема пациенти, съобщиха от здравния център. За една седмица от новата апаратура за лъчеление са се възползвали 20 души с злокачествени заболявания. На година през новото отделение ще преминават около 220 пациенти, като броят им поетапно ще се увеличава, съобразно методиката за използване на апаратурата. През първите четири години след въвеждането му, ще бъдат лекувани 2160 пациенти повече.

Съвременната апаратура позволява облъчване на туморите в човешкото тяло, без да се нарушава функцията на органите, с нея се постига по-добро качество и по-добра поносимост към лечението, поясни шефът на онкологичния център д-р Петьо Чилингиров.

Новото отделение по лъчелечение към центъра е изградено с европейски средства - общо 6,6 млн. лв, като безвъзмездната помощ, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, е 5, 4 млн.лв. Проектът доведе до разкриване на 10 работни места за медицински специалисти, с ефективно функционираща и модерна база за обучение на студенти. Центърът кандидатства пред здравната каса и получи одобрение за финансиране по две нови пътеки за високотехнологично лечение. През специално обучение преминават и медиците, които работят в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай