Модерен приют за кучета работи в Благоевград

Модерен приют за кучета работи в Благоевград | StandartNews.com

Първият приют за безстопанствени кучета в Благоевград вече функционира. Там са настанени първите четириноги обитатели, които могат да бъдат осиновени. Обектът бе построен по предложение на кмета на общината Атанас Камбитов. Първоначалната идея бе той да обслужва и съседните общини, които също изпитват затруднение с популацията на безстопанствените животни. Дори се учреди Сдружение на югозападните общини „Грижа за животните без дом". Но пречки в някои от общините не позволиха тази идея да стане реалност. Капацитетът на приюта 72 места.

Сградата бе изградена със средства от общинския бюджет в базата на „Биострой" в село Мощанец. Всичко в нея е съобразено с изискванията и стандартите на Европейския съюз за хуманно отношение към животните. Кучетата, настанени в него, се обезпаразитяват, кастрират, маркират и чипират. Специалистите, които работят в приюта, са преминали курс за хуманно отношение към животните. Лекарският кабинет, през които кучетата преминават, е оборудван с най-модерна апаратура.

Жители и граждани на града, които имат сигнали за безстопанствени животни, могат да ги подават от 27 април на директния телефон за връзка с приюта - 0876 36 36 85. Настанените към този момент кучета могат да бъдат осиновени от лица, навършили 18 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай