Младите се връщат във Велико Търново

Програмисти, общественици и бизнесмени с призове в кампанията "10 причини да остана в моя град"

Младите се връщат във Велико Търново | StandartNews.com
Програмисти, общественици и бизнесмени с призове в кампанията "10 причини да остана в моя град"

Десетки млади хора, заминали в чужбина да изкарват прехраната си, се завръщат в родния си град Велико Търново. Един от тях е Калин Василев, който основа най-голямата доброволческа организация „Търново Рънс“. „Мечтаех за най-големите градове в света. Посетих ги и осъзнах, че моят град е Велико Търново. Върнах се преди пет години, а оттогава досега съм провел стотици разговори с българи, които са заминали зад граница, но мечтаят да са обратно в Търново, за да бъдат с нас“, каза Калин Василев, който получи специална награда в националната кампания „Моят Град – 10 причини да остана в него”, организирана от вестник Стандарт. Велико Търново е 33-тият град, който посещаваме в рамките на мисията. На площад "Майка България" бяха представени 10 фотопана, които показват преобразяването на града през последните години. Бяха отличени и хората, които с таланта и уменията са мотора на промяната.
Събитието бе открито от главния редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова. Тя подчерта, че Велико Търново е сред градовете, в които положителната промяна е силно изразена, а привлекателността му за млади хора и семейства е мотивирана с много повече от десет причини. Признанието на града за историческа и духовна столица е израз на това, посочи Славка Бозукова и връчи първата грамота в категория „Култура и историческа памет“ на кмета Даниел Панов като представител на инициативния комитет от общественици, внесли в Народното събрание предложението за официалното признание, станало факт в навечерието на 140-годишнината от Търновската конституция.
„Посрещаме новата учебна година с ръст на учениците, увеличение на първокласниците и с над 100 деца, чиито родители са се завърнали във Велико Търново от чужбина или са дошли от други градове и области. За трета поредна година населението ни се увеличава, а това е знак, че вървим по прав път“, заяви Панов.
За активната обществена дейност и инициативи в подкрепа на културата и опазването на историческата памет с грамота бе отличен и Инициативен комитет „Сава Муткуров“, представляван от проф. Георги Камарашев. Историкът проф. Пламен Павлов, който също е сред основните инициатори за признаването на града за историческа столица, припомни за изключителната роля на Търново в процеса на изграждане на държавността след Освобождението.
В категория „Инвестиции“ с грамоти бяха удостоени двама от най-големите работодатели в региона, които инвестират милиони и създават нови работни места – „Престиж – 96“ и „Екстрапак“. Грамотите получиха изпълнителите директори Дарина Стоянова и Милен Ангелов от заместник-изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Меджиде Ахмедова и народният представител Станислав Стоянов. Велико Търново заема сериозно място в инвестиционната карта на България, готови сме да съдействаме за всички нови проекти в региона, заяви г-жа Ахмедова. Тенденцията за увеличаване на инвестициите е налице, това ще доведе до ново увеличаване на работните места и доходите, заяви депутатът.
В раздел „Високи технологии“ призът бе за Клуба на програмистите, чийто представител бе Невен Боянов.
В категория „Образование“ с грамоти бяха удостоени Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ и ПМГ „Васил Друмев“. Получиха ги ректорът проф. Христо Бонджолов и заместник-директорът Николай Цонев. В раздела „Спорт и здраве“ бе отличено Спортно училище „Георги Живков“.
В категория „Сигурност“ с грамоти бяха удостоени Областна дирекция на МВР и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, представлявани от директорите на двете институции – главен комисар Димитър Машов и комисар Красимир Кръстев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай