Млади гербери лъскат паметни места за 3 март

Млади гербери лъскат паметни места за 3 март | StandartNews.com

Младежката организация на ГЕРБ в област Старозагорска област поде похвални инициатива за почистване на паметници и паметни места, свързани с Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. В Стара Загора младежите от местната структура почистиха пространството и парка около Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора", където на 3 март ще бъдат основните тържества за празника. Тук на тогавашния хълм Чадър могила това място през лятото на 1877 г. и българското опълчение и паметното Самарското знаме получават първото си бойно си кръщение, в ожесточена битка за Стара Загора и свободата на България.

Младите гербери от Казанлък почистиха района около руското военно гробище в с. Енина и паметника построен на това място от признателното местно население. По време на руско-турската война тук се е намирал масов гроб на загиналите руски войници.

Младежите от Раднево лъснаха фасадата на паметника на Димитър Николов – Заралията, знаменосец на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В негова чест родното му село Карабурун е преименувано в с. Знаменосец.
Инициативата ще продължи и през следващите дни в останалите общини от областта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай