Младежки център ще се грижи за децата в риск в Пловдив

Младежки център ще се грижи за децата в риск в Пловдив | StandartNews.com

Обектът е на стойност близо 2,3 млн. лв.

Пловдив. Първа копка на строежа на младежки център в парк "Отдих и култура" ще направят днес кметът на Пловдив Иван Тотев, зам.-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Петър Зехтински и кметът на район "Централен" Георги Титюков.

Целта е младежи от рискови групи да бъдат включвани в доброволчески инициативи, неформално обучение, клубове по интереси и да имат свободен достъп до интернет и медийно базирани платформи. Идеята е да се интегрират млади хора от малцинствата и в неравностойно положение.

Обектът на ул. "Ясна поляна" ще бъде изграден по спечелен от Община Пловдив проект по компонент 1 - "Грижа за младежи в риск", на програма "Деца и младежи в риск", финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

100% е безвъзмездната финансова помощ по проекта, който е на обща стойност 1 147 009.05 евро, или 2 243 320,31 лв.

Сградата ще е триетажна, със застроена площ 535 кв. метра на етаж. В нея ще има обособени зони за хранене, помещения за занимания по интереси, конферентна и интернет зала, а третият етаж ще е с оборудвани стаи за настаняване на гостуващи групи по линия на младежки обмен, предвиден в проекта.

Община Пловдив пък ще финансира със средства от общинския бюджет изграждането на спортна база около сградата. Ще бъдат обособени 3 игрища за минифутбол, 2 за баксетбол и едно за волейбол, голям фитнес на открито, тенис маси и други спортни съоръжения. Площта, върху която ще се оформи спортната зона, е около 8 декара.

Реализацията се осъществява с подкрепата на фондация "Национален алианс за работа с доброволци" - Пловдив (НАРД), ангажирана в работата с младежи в риск, както и с организирането на младежки доброволчески инициативи, обучения и мероприятия. Партньор по проекта е и норвежкият изследователски институт Agderforskning AS.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай