„Мисловни карти” помагат на четвъртокласници от Кърджали

„Мисловни карти” помагат на четвъртокласници от Кърджали | StandartNews.com

Четвъртокласници от най-голямото кърджалийско СОУ „Петко Рачов Славейков" използват иновационен метод на учене в начален етап – т.нар. мисловни карти. За да запомнят трудните уроци, под ръководството на своите учители, учениците създават свои „карти на знанието" в часовете по задължителна и свободноизбираема подготовка.

Това са диаграми, схеми, цветове и картинки, свързани чрез ключова дума или идея, които изграждат у децата трайни знания. „Запаметяването на учебния материал се осъществява благодарение на няколко сетива, а фактът, че картата се изработва от самия ученик с неговите личностни характеристики и особености, допринася за уникалността на продукта и възприятието", обяснява класната ръководителка на децата Румяна Петрова.

Тя уточнява, че терминът „мисловна карта", както и подходът за съставянето й, е на известния британски психолог и автор Тони Бюзан. Способът е добър и за създаването на навици за учене при децата в ранна възраст, благодарение на който те придобият умения да систематизират учебното съдържание и в бъдеще, когато то се усложнява.

Идеята е до края на годината учениците от 4 клас от Кърджали да създадат свой персонален учебник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай