Миряни окупират Рупите заради помен за Ванга

Миряни окупират Рупите заради помен за Ванга | StandartNews.com

Благоевград. Стотици миряни се стичат към Рупите днес и утре. Те са от всички краища на страната, идват и чужденци. В събота в 11,00 на гроба на пророчицата Ванга свещеници от Петрич ще отслужат заупокойна литургия и панихида за 17-та годишнина от смъртта й.

„Обаждат се хора отвсякъде – от Варна, Стара Загора и Пловдив, от София, Перник и Кюстендил. Всичко е наред с подготовката за почитането на паметта на тази велика българка. Храната ще е постна, тъй като сега е Богородичен пост. Хиляди ще уважат годишнината от кончината на леля Ванга и ще запалят свещ на гроба й", каза управителят на манастирския комплекс Серафим Иванов. Очаква се на литургията да присъстват Нешка Робева и художникът Светлин Русев. Тук ще е и скулпторът Емил Попов, който през 2011 г. извая паметника на Ванга за 100-годишнината от нейното рождение. Руснаци също ще се поклонят пред паметта на пророчицата. По традиция на събитието ще са доста гърци и македонци.

Рупите отдавна не са обикновено място. Тук пророчицата Ванга приемаше болните и отчаяните. За да ги излекува и да им вдъхне надежда. "Тя бе светица, без нея осиротяхме. Успя приживе и храма "Св. Петка" да вдигне, та да има къде да се помолим за здраве и късмет", твърдят местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай