Минерална вода превърна тютюнджии в хотелиери

Селяни зарязаха тютюна, печелят от туристи

Минерална вода превърна тютюнджии в хотелиери | StandartNews.com

Благоевград. Стотици тютюнджии в гърменското село Огняново станаха хотелиери и стопани на къщи за гости.

В балнеолечебния курорт, известен с минералната си вода, идват все повече туристи. В района вече има 11 хотела, строят се още 3, а има и много частни квартири. За посрещането на новата 2013 година почти всички места за нощувки са заети, а леглата в селището вече са над 800.

„Истината е, че тази година кризата тук не се усети. Има лек отлив на гости, но не се оплакваме. Направихме добър избор като сменихме тютюнджийството с хотелиерството. За Нова година всички места са заети”, твърди бизнесменът Венцислав Шарков, който е собственик на хотелски комплекс в Огняново. Но продължава да се труди и на нивата. Тази година засадил 40 декара с различни зеленчуци – чушки, домати, краставици, кромид. „За да успееш, трябва много работа, нормални цени на нощувките и собствена продукция, която да предлагаш на гостите си”, смята той.

Много местни хора обаче забравиха за мотиките и за превиването на гърба по тютюневите ниви. Сега хем им е по-леко, хем изкарват по-добри пари. Затова тук никнат все повече къщи за гости и хотели. Не само българи, но и много гърци от област Драма все по-често посещават селището заради минералните извори. Много от гостите през летните месеци признават, че се отказват от морето, за да бъдат на минерални бани тук. В курортното селище те хем почиват, хем се лекуват с прочутата минерална вода.

През 2000 година 95% от жителите на община Гърмен се занимаваха с тютюн, а едва 4% с туризъм. В момента съотношението е 60% към 15%. „В близките години се очаква 25-30% от хората в региона да печелят от туризъм. Това е алтернативата на тютюнджийството и местните жители се ориентират към предоставяне на туристически услуги”, твърди кметът на община Гърмен Ахмед Башев.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай