Международната конференция за Първата световна война и в Кюстендил

Международната конференция за Първата световна война  и в Кюстендил | StandartNews.com

Заседание на Международна научна конференция за Първата световна война се проведе и в Кюстендил. Във форума на тема „Първата световна война на Балканите и встъпването на България в нея" участват представители на осем държави - Гърция, Италия, Полша, Русия, САЩ, Сърбия, Черна гора и Швейцария. Представени са повече от 60 доклада, 20 от които от чужбина, а заседанията се провеждат в София, Видин, Кюстендил и Кърджали. Градът под Хисарлъка е избран не случайно, защото тъкмо там България встъпва в Първата световна война. „Тук е съхранена Главната квартира на българската армия, откъдето щабните офицери са планирали операциите и бойните действия на българската армия и по-нататък са управлявали участието на армията в Първата световна война", каза началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев при откриването на заседанието. „Целта е да направим поредния прочит на всичко онова, което българската историография съдържа в своите архиви", обясни той.

В началото на конференцията беше връчено свидетелства за дарение на реставратора от Регионален исторически музей Петър Игнатов, който е реставрирал паметника на подпоручик Цанков в град Радомир. Със ставане на крака и едноминутно мълчание беше почетена паметта на хилядите знайни и незнайни български офицери, подофицери и сержанти, загинали за България.

На заседанието присъстваха областният управител на Кюстендил Викотр Янев, зам.-кметът на община Кюстендил Росица Плачкова, историци, изследователи, представители на военни и патриотични организации. Конференцията е под патронажа на военния министър Николай Ненчев, който е председател на Инициативния комитет за честване на 100-годишнината от Първата световна война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай