Месят хляб в черква

Месят хляб в черква | StandartNews.com

Пресъздават стария обичай за Голяма Богородица, деца показват икони от мъниста

Кюстендил възражда старата традиция. Обичайно събитието "Панагия - въздигане на хляба" се провежда в дните на християнския празник Голяма Богородица. Тогава се пресъздават моменти от българската православна традиция и култура, свързани с хляба.

Обичаят по замесване на Богородичен хляб и изпичането му в подница ще бъде пресъздаден на 14 август от 10 часа в черквата "Св. Йоан Рилски" в кюстендилското село Пиперков чифлик. В деня на самия празник Успение на Пресвета Богородица, на 15 август, на открито ще бъде подредена изложба на обредни хлябове, плодове и жито. Участниците ще покажат умения при месенето и при аранжирането на щандовете си. По стародавна традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване и благодат. Питите са украсени с фигурки от тестото, които изразяват бита и духа на дома, а уменията се предават от майка на дъщеря. Погачите се носят за освещаване в храма с благодарност към Богородица и обреда "Панагия".
В града на черешите очакват стотици гости за празника. Хората ще се забавляват и с празнична програма, тематични изложби и работилници, в които могат всички да вземат участие. Направени през лятната ваканция икони от мъниста ще подредят до хлябовете възпитаниците на школата "Духовна пътека за млади зографи" в Кюстендил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай