Меморандум гарантира развитието на Созополския залив

Меморандум гарантира развитието на Созополския залив | StandartNews.com

Созопол. Меморандум за развитие на Созополския залив бе подписан в Созопол. Подписи под рамковия документ сложиха Министърът на културата Петър Стоянович, областният управител Павел Маринов и кметът на града Панайот Рейзи.

Меморандумът определя стратегическите приоритети в следващите 10 години, стана ясно по време на дискусията. Областният управител Павел Маринов заяви, че е назрял моментът да се действа и това може да стане само ако има единомислие и подкрепа от страна на държавата, общината и местната обшност в лицето на бизнеса и неправителствените оргатидации.

Министърът на културата Петър Стоянович определи като изключително важно за развитието на Южното Черноморие и на държавата като цяло, необходимостта остров Св. Кирик да заеме достойно място като културен и туристически център. „Остров Кирик трябва да стане културен остров, който да показва уникалните образци на археология и култура в Созополския залив, но и културните традиции и постижения на цялото Черноморие. Затова приветствам идеята островът да се впише с приоритет в стратегията за развитието на Созопол и залива", заяви министърът.

Кметът Панайот Рейзи очерта петте точки в Созополския залив, които трябва да станат приоритет на държавата, за да се гарантира развитието на града като модерен туристически център, който залага на културния туризъм. „Това, което се случва днес е исторически момент за Созопол, защото, аз като кмет от години работя по тази идея, но за първи път на една маса с една визия за развитието на залива и пристанището сядаме с държавата и бизнеса. Това е нашият шанс и трябва да работим в тази посока", каза Панайот Рейзи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай