Мечката Маша отива в Германия

Мечката Маша отива в Германия | StandartNews.com

Животното е собственост на разградския зоокът, преместено е в Габрово, но и в двата града няма условия за живот на защитения вид.

Мечката Маша, собственост на разградското кметство, заминава за Германия. 21 годишната мецана от известно време живее в менажерията в Габрово, където била изпратена от стопаните си, да роди мечета за тамошния зоокът. Оказало се обаче, че зверилниците и в двата града нямат условия за живот на защитения от закона вид.

МОСВ е намерило изход и смята да изпрати Маша в спасителен център в Германия. За да бъде транспортирана до там обаче, тя трябва да се води жив актив на предаващата я на немците община Габрово. Затова заместник кметът на Разград инж. Ценка Таракчиева поиска от местния парламент да прехвърли Маша на кметството в балканския град. Решението ще бъде гласувано на предстоящата сесия през септември, стана ясно по време на обсъжданията в постоянните комисии на общинския съвет.
Практиката наши мечки да емигрират в Западна Европа в търсене на по-добър живот не е нова за България. Преди време екоминистреството изпрати в чужбина 9 кафяви мечки, затворени до тогава във вивариума на ловното стопанство „Кормисош" край Смолян. Те бяха приети от зоопаркове и спасителни центрове в Холандия, Белгия и Германия.

Прехвърлянето на четириногите към сърцето на Стария континент става по строго определени правила. Те се упояват и транспортират по дългия маршрут със специален превоз. Обикновено разходите по пътуването им се поемат от организациите, които поемат грижите за тях, обясниха експерти, ангажирани с преместването на Маша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай