Мъжкарите на Банско честват 24-ти май с рецитал и дискусия

Мъжкарите на Банско честват 24-ти май с рецитал и дискусия | StandartNews.com

Благоевград. Мъжкарите на Банско от Сдружение „Петел пее" ще почетат подобаващо празника на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В курортния град „петлите" ще дадат старт на тържеството още в петък, а краят на купона ще е в неделя. „Няма обаче само да се веселим. Всеки от нас ще рецитира любимо патриотично стихотворение. Ще проведем и дискусия за нашия съгражданин и автор на „История славянобългарска" – Паисий Хилендарски", сподели 73-годишният почетен председател и несменяем вече 18 години лидер на „Петел пее" Михаил Белчински. Той и останалите членове на сдружението уважат този голям български празник и по друг повод. Те твърдят с усмивка, че няма по-голям будител и просветител от петела. Той е птицата, която сутрин събужда най-напред. Затова почитат тази дата.

Най-добрият рецитатор ще получи специална награда, приготвена от лидера – картина с портрета на Паисий. Мъжкарите ще посетят в петък паметника и мемориала на Хилендарския монах в Банско. „Който не уважава миналото си, няма бъдеще. А ние се гордеем, че сме българи и наследници на такива велики личности", твърдят „петлите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай