Майсторки на куките плетоха на открито в Разград

Майсторки на куките плетоха на открито в Разград | StandartNews.com

Плетачки между 3 и 73 години се включиха в международната инициатива на американката Даниел Ландес

15 майсторки на ръчните плетива се събраха в Разград да плетат заедно на открито, като част от международната инициатива, която днес събира ръкоделки от целия свят, да споделят заедно любимото си занимание.

Плетачките от Разград насядаха в градинката през местната библиотека „Проф. Боян Пенев". Инициатор на сбирката, която се провежда за първи път в града, е майсторката на художествени занаяти Цвети Терзиева. 33 годишната плетачка беше довела със себе си и тригодишната си дъщеря Божидара, която вече знае как да помага при плетенето на шнур.

Най-голям интерес сред плетачките предизвика 73 годишната майсторка от село Гецово Николинка Ангелова, дойде на сбирката специално облечена за случая в носия и показа как се работи техниката с вилки. Много от жените бяха довели и децата си, с които плетоха заедно.В края на хепънинга участничките се договориха да се организират в сдружение на плетачките, което да стане част от занаятчийската камара в града, съобщи инициаторката на срещата Цвети Терзиева.
Денят на плетенето на открито е нова инициатива, която навлезе у нас миналата година. Идеята за споделеното хоби между хората, които обичат куките, принадлежи на американката Даниел Ландес. През 2005 година тя за първи път събрала заедно майсторки на плетивото в град Денвър щата Колорадо. В следващите години идеята намерила много поддръжници в страни от целия свят.

Плетачките от Разград, събрали се заедно за първи път в Международния ден за плетена на открито тази година, ще продължат да си организират сбирки през цялото лято, стана ясно по време на днешната им среща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай