Майстори-касапи си мериха ножовете в Елена

Майстори-касапи си мериха ножовете в Елена | StandartNews.com

Велико Търново. "Еленски бут" се прави от свинско, а не от елен или от нещо друго", обясниха за втори път майсторите на тънкото мезе в балкана. Непосветените все още си мислели, че месото дава името на мезето, а не е е така.

Майсторите-касапи отново се събраха на мегдана в Елена за да кажат и покажат, че край морето правят паламуд, а в Елена еленски бут. Обясняват най-старите месари във възрожденското градче. За втори път в балканското градче се събраха мераклии, за да покажат майсторлък как се пърли прасе на трап и да разкрият тайната на сушеният бут. След като добичето е убито, започва пърленето, после трябва да се остърже с мотика. Отделените бутове се държат 70 дни в сол, която "стяга" месото. После идва най-важната част, климатът на Елена и балкана, студен вятър, люта зима и чист въздух от буковата гора.

Кметът на града Дилян Млъзев също вече се е научил да прави деликатеса. Жителите и гостите на празника мериха сили в надпревара за „Най-голям бут", „Най-вкусен бут", „Най-майсторско рязане на еленски бут", „Най-весела касапска история", „Най-як балканджия". Куп награди, разиграни в томбола, очаква най-големите късметлии. Освен вино от арония и еленска сливова ракия, касапите се състезаваха и за цял еленски бут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай