Майки подариха памперси на общинарите от Хасково

Майки подариха памперси на общинарите от Хасково | StandartNews.com

Хасково. Памперси вместо шарани получиха на Никулден общинските съветници от Хасково. Бебешките пелени им връчиха журналисти, водени от популярното лице на тв формата "Часът на мама" Даниела Колева, която е и от платформата, близка до движение „България без цензура", „Евромайки".

Родителите на децата от града не бяха допуснати сутринта на сесията. Достъпът им беше спрян, след като съветниците гласуваха, че ще заседават при закрити врата, от служителите на Общинската структура" Контрол, обществен ред и законност".

Майките обаче се събраха още сутринта пред общината на протест срещу предложението на кмета на Хасково Георги Иванов таксата за детските градини в града да бъде повишена с 20 лв. и от 50 лв. да стане 70 лв., най-високата в страната.

Точката беше и най-обсъждна в заседанието.

Темата предизвика бурни дебати още в средата на миналия месец. Родители от града се организираха в социалната мрежа за провеждането на няколко протеста.

Миналия петък майките излязоха на бунт пред общината с подкрепата на свита, доведена от лидера на движение „България без цензура" Николай Бареков. Множеството влезе на заседанието на общинския съвет, но заради еуфорията, заседанието беше прекратено и насрочено за 6-ти декември.

На заседанието си днес съветниците решиха таксата от 50 лв. да се запази. Те обаче промениха ставката й.
Според новото решение постоянната сума, известна като запазване на място, скача от 10 на 30 лв. Остатъка от 20 лв. ще отива за храна.

„Това не е такса, това е данък „забавачка", коментираха решението юристи от града. Майките са категорични, че ще вкарат решението на местните парламентаристи в съда по примера на Пловдив.

Преди месец там Темида отмени решението на Пловдивския общински съвет за постоянната такса, която се плаща дори и детето да не посещава забавачка, като противоречаща на Закона за народната просвета и правилника за прилагането му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай