Манолов гради новото духовно лице на Свиленград

"Стандарт" с награди "Моят град" за талантите на Свиленград

Манолов гради новото духовно лице на Свиленград | StandartNews.com

8-годишната Виктория просълзи всички с невероятното си изпълнение на народната песен „Девойко мари хубава“ ФОТО СТАНДАРТ

Новото духовно лице на Свиленград гради кметът му Георги Манолов. Това стана ясно днес при откриването на уникалната изложба на "Стандарт" и общината "10 причини да остана в моя Свиленград" на 3 декември 2018 г.10 невероятни фото пана представят преобразяването на 10 знакови за града обекта.

Духовната огърлица на Свиленград

4 символа на Свиленград образуват новата му духовна огърлица. На първо място е възкръсналия за нов живот Стар мост на река Марица. Това е Мостът на поколенията, защото от 500 години свързва Европа и Азия, каза кметът Георги Манолов. Благодарение на усилията му някогашната турска баня днес е разкошна арт галерия. Свиленград се гордее с възстановената си библиотека и с паметника на ген. Никола Иванов - командирът на Втора българска армия, освободила Свиленград и Тракия в Балканската война. Монументът е издигнат по инициатива на кмета Манолов с общински средства, но и много дарения от граждани. Новото духовно лице на Свиленград привлича все повече гости в града, то е основа за развитие на туризма подчерта Манолов.

20 минути кметът на Свиленград представяше днес обектите от 10-те пана на фото изложбата. Георги Манолов каза, че си е записал в няколко изречения най-важните неща за 10-те символа на Свиленград, защото иначе е щял да говори 2 часа. Представянето на обновения Свиленград предизвика бурните овации на многобройната публика. През цялото време тя демонстрираше огромното си уважение към кмета, който вече четвърти мандат е посветил целия си живот на каузата Свиленград.

Бозукова: Умението да градим мостове ще ни съхрани

Сигурна съм, че ако бяхме направили изложба "100 причини да остана в моя Свиленград" Георги Манолов щеше да има с какво да представи града си, каза главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Тя заяви, че открива изложбата на "Стандарт" и общината със задоволство и удовлетворение. Със задоволство - защото всички прекрасни неща, направени за града, карат младите хора да останат в него и не случайно днес Свиленград е известен като Градът на младите. С удовлетворение - защото "Стандарт" заедно с кмета Георги Манолов пише най-новата история на Свиленград. Още при старта на първия си мандат Манолов избра "Стандарт" за медийната платформа, чрез която да представи идеите си за ремонта на многопрофилната болница в града. Днес тя е една от най-модерните в Южна България, а едно от паната в изложбата представя новото оборудване, което общината е осигурила за нея.
През 2008 г. чрез "Стандарт" Георги Манолов представи инвестиционната си стратегия за града и заложи на превръщането на Стария мост в символ на Свиленград. Спря преминаването на камиони по него. Няколко години по-късно "Стандарт" помогна за новата индустриална зона на Свиленград. На дискусия "Чудесата на България" за област Хасково през 2016 г. поставихме на дневен ред превръщането на Стария мост и крепостта Мезек в туристически атракции.
Няма друго знаково място в България, което да свързва три държави, каза Славка Бозукова. Всеки, който иска да пуска нови разделителни линии в обществото, трябва да си спомни за Стария мост в Свиленград, който от 500 години свързва Европа и Азия, подчерта тя. И призова когато говорим за обединение, да мислим как да градим мостове, защото това ще ни съхрани и запази.

Миткова: С кмета направихме така, че Свиленград да обича спорта

Едва ли има млад човек в Свиленград, който да е поискал да спортува и рано или късно да не е стигнал по Иванка Миткова. Тя заслужено получи наградата от кампанията "Моят град" на "Стандарт" в категория "Спорт". Отличието й бе връчено лично от спортния министър Красен Кралев. С кмета Георги Манолов направихме така, че Свиленград да обича спорта, заяви Миткова. А министър Кралев даде високата си оценка: "Промяната в Свиленград е фантастична. Дано има повече кметове като Георги Манолов - държавата ще им помага"
Иванка Миткова е активен спортист, треньор, учител по физическо възпитание и спорт и най-вече – вдъхновител на младите. От 1991 г. да днес тя работи като учител по физическо възпитание и спорт. През 2003 г. основава Спортен клуб „Изида – Свиленград”. След това създава Гимнастическо дружество ”Юнак” за деца от първи до четвърти клас. Води летни курсове по плуване – вече 15 години под нейно ръководство поколения деца са обучени да плуват. Организира и води клубове по аеробика, тае-бо, фитнес. С нейна помощ години наред хора от различни възрастови групи се докосват до философията йога чрез знания и практики. Участва в демонстрации към Българската федерация по йога, йога лагери и всекидневни занимания. Придобива диплом за магистър йога-учител от институт по йога „Кайваладан”- Индия. Лектор по йога към БФИ на НСА. Един от инициаторите на колообиколката България – Гърция.  Провежда редовно колопоходи с ученици и възрастни. От 2007 основава и Мажоретен състав - Свиленград, който участва в многобройни инициативи, дефилета и състезания на национално и международно ниво и няколко пъти достига първото място в Държавните първенства на България и трето място в първенството на Европа.

Малки математички прославят Свиленград

Три момичета от 3 и 4 клас прославят Свиленград. Това са малките математички Таня Маринова, Весела Коларова и Чудомира Николова. Те грабнаха приза в категория "Образование". И аз имам три деца, когато прегърнах тези момичета, все едно се прибрах вкъщи, каза народният представител от ГЕРБ Делян Добрев, връчвайки отличията на малките таланти. Добрев каза, че е половин свиленградчанин, тъй като майка му е от Свиленград.
Таня Маринова е в 4 клас. Тя има златен медал от Национално състезание „Моята родина“, сребърен медал от „Математика без граници“ и първо място на състезанието „Език свещен на моите деди“. Весела Коларова (3 клас) има златен медал от Националното състезание „Моята родина“, бронзово отличие от „Математика без граници“ и куп награди от други състезания. Чудомира Николова (3 клас) също е участвала във всички кръгове на “Математика без граници” като на финала печели среброто. На Национално състезание „Моята родина“ - първи кръг, взема максималния брой точки-40. Печели първо място на рецитала, посветен на Ивайло Балабанов и първо място в конкурса за стихотворение „Мама“ на Лайънс клуб.

Училището на медалистите

Едно училище е истинска гордост за страната. Първо основно училище „Иван Вазов” традиционно има по-високи от средните за страната резултати на Националното външно оценяване за 4 и 7 клас. Учениците имат много постижения на международни, национални и областни олимпиади, турнири, състезания и др. На международния математически турнир „Математика без граници” учениците взеха  22 медала, на Национално състезание „Моята родина” - 45 медала, а на финалния кръг – 14, от които 4 златни. За отличните постижения на децата, които не могат да се случат без апостолската работа на техните преподаватели, втората награда в категория "Образование" заслужено грабна  директорката на училище "Иван Вазов" Ася Райкова. Отличието й връчи народният представител от ГЕРБ Георги Станков.
Училището е първоприемник на първото класно училище в Свиленград. От 1933 г. то започва да носи името на Иван Вазов, който в младостта си  е бил учител в Свиленград. От учебната 2017/2018 година в школото се обучават 647 ученици от 1 до 7 клас, разпределени в 28 паралелки.

Никола Минков избира Свиленград пред София

Един предприемчив българин създава световна компания. Никола Минков основава Агенция Serpact, която бълзо става лидер в SEO, SERP оптимизацията и Content Marketing стратегиите в България. Фирмата има над 700 успешни проекта за последните 3 години. Влюбен в Свиленград, Никола Минков дори сменя личната си карта и от софиянец стана свиленградчанин. Обиколил е 2 пъти земното кълбо, но нито за миг не си е помислял на напусне Свиленград. Затова той заслужено получи наградата в категория "Технологии". Връчи му я губернаторът на област Хасково Станислав Дечев.
И днес централният офис на Агенция Serpact продължава да бъде в Свиленград, където работят 8 от 14-те души в екипа на фирмата. Serpact притежава над 80 международни сертификата от Google, Bing, HubSpot Академия.
Клиенти на фирмата са много български фирми:  ДСК Банк, Еконт, Норд Холдинг, Лъки Банско, Бетенеми в България, както и редица компании от чужбина като: Altaro, Dryfast, Central Park Tours, Digi Mark, Razor Social, Agora Puls, Broadway Pass и други.
Свиленградската SEO агенция е единствената българска компания с участие на свои представители като лектори на събитията: Google Dance в Цюрих (официално събитие на Google), Digital Olympus, SEMRush, The Recipe For SEO Success, MB Summit Милано и много други.

Духовият оркестър е гордост за града

Зам.-министърът на културата Румен Димитров връчи наградата в категория "Култура" на Духов оркестър „Костадин Манов”. От 1956 г. до днес оркестърът пали искрата българска в Свиленград и в цялата страна. Многобройни са наградите, завоювани през годините от този любим на всички свиленградчани самодеен колектив. Два пъти е носител на златен медал от републикански фестивали, има куп бронзови и сребърни отличия. През 1981 г. получава званието „Представителен духов оркестър на Република България”. Носител е на отличията „Златна лира” и "Кристално огърлие"  на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Има международни изяви в Чехословакия, Италия, Словакия, Турция. Два пъти е участвал в Международния фолклорен фестивал за Духови оркестри и в Международния маратон за фолклор и музика в Мошиано, Италия. По покана на Българския клуб в Кошице - Словакия, през 2010 г. участва с тридневните концерти за Дните на българската култура. От 2014 г. оркестърът е домакин на Фестивал на духовите оркестри в Свиленград. Членовете на оркестъра имат силна социална ангажираност. От 2007 г. те подпомагат организираните от читалище „Просвета 1870” и фондация "Искам бебе" благотворителни концерти в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми от региона. Със събраните средства досега финансово са подкрепени повече от 20 семейства, а родените бебета са вече 16.

Глобъл Гейм Груп ООД развива туризма

Една фирма превръща Свиленград в атрактивен туристически център на световно ниво - Глобъл Гейм Груп ООД. През 2018 г. тя изгражда на територията на Свиленград  хотелски комплекс „Мерит Гранд Моста - хотел, спа и казино”  - най-мащабната придобивка в сферата на туризма както за  община  Свиленград, така  и за област Хасково. В обекта са инвестирани над  20 млн. лева. Той осигурява на жителите  на Свиленград и областта над 300 нови работни места, с възможност за развитие на младите кадри в сферата на туризма и хотелиерството.
Наградата в категория "Икономика" на управителя на Глобъл Гейм Груп ООД връчи отново спортният министър Красен Кралев.
В комплекса се намира най-модерният в региона СПА център с олимпийски басейн. Гостите на хотела могат да посетят нощен бар, изискано казино и ресторант-градина с изглед към река Марица и 500-годишния каменен мост.

Пожарникари обучават детски отряди

Един смел екип огнеборци се грижи денонощно за сигурността на хората в Свиленград и Любимец.  Многобройни са примерите за тяхната героична намеса на момчетата, водени от комисар Ивелин Тонев. Заслужената награда в категория "Сигурност" на екипа му връчи комисар Николай Вълчев, директор на Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – град Хасково.
пожарникарите от Свиленград са спасявали давещи се в реката деца, заседнали в преспи семейства с възрастни хора и бебета, евакуирали са бедстващи животни, потушавали са горски пожари. Голямото достойнство на службата е, че се занимава и с обучението и на доброволческия отряд към общината. Много успешна е работата на огнеборците с деца и подготовката на Младежкия противопожарен отряд. Като бъдещи спасители в него се обучават деца от 11 до 16 години. Отрядът многократно е ставал шампион на България по пожаро-приложен спорт, участвал е в международни състезания, носител е на купа „Юлиан Манзаров” и купа „Свиленград”. Заедно с общината РСПБЗН-Свиленград е съорганизатор и домакин на станалия традиционен престижен турнир на Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ от цяла България.

Кампанията "Моят град" се осъществява със съдействието на:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай