Мълния отказа Рибново от къра

На същото място, където гръм уби Атидже, загинала и друга жена

Мълния отказа Рибново от къра | StandartNews.com

Благоевград. Чуе ли се гръмотевица, в Рибново вече се крият по къщите. Хората са потресени от драмата, която се разигра в понеделник. Тогава разразилата се гръмотевична взе една жертва и рани майка и дете. Трагичният инцидент стана около 19,00 часа под водоема, на границата между гърменските села Осиково и Скребатно. Мълнията е паднала върху круша, под която се били скрили няколко родственици. Убита на място е 47-годишната Атидже Кунева. С обгаряния по главата в болница "Иван Скендеров" в Гоце Делчев бе приета 25-годишната Кадрие Кунева, както и 5-годишната й дъщеричка, също на име Кадрие, която е с обгаряния по гърба и крака. Младата жена е снаха на загиналата, а детенцето е нейна внучка. Трагедията потресе жителите не само на родното им село Рибново, но и на съседните Осиково и Скребатно.


"Всички сме в шок от драмата. Баща ми и съпругът на загиналата са първи братовчеди, роднини сме. Слава богу, Кадрие, която работи в шивашки цех в селището, и момиченцето й са добре. Ужасно е да отидеш да се трудиш, да превиваш гръб на нивата, а да намериш смъртта си. Страшна е тази орисия, природата почти всяка година взима жертви. Тези дни непрекъснато вали и гърми, земеделците ги е страх да излязат на полето, дори за гъби не ходят в планината. Затворили са се по домовете си и не мърдат навън", разказа Хайредин Кунев, който е полицай и отговаря за реда в Рибново и Осиково.

В понеделник съпрузите Рефат и Атидже тръгнали с автомобил от родното си село Рибново към земеделския си имот в местността Бялата чешма, за да садят тютюн. С тях пътували синът им Рефат, снахата Кадрие и внучката. Цялата фамилия работи по програма за отглеждане не само на "зелено злато", но на краставици и ягоди. По пътя обаче ги застигнала гръмотевична буря. Светкавици разкъсвали небето. Мъжете и жените се изплашили, че колата може да привлече гръмотевиците, тъй като е метална. Затова решили да слязат от возилото и да се скрият под близката круша. Хукнали към дървото, само синът Рефат се отклонил, за да направи вада, по която да изтича пороят, за да не се наводни тютюневата нива. И така се разминал с фаталния гръм, който за зла участ на останалите му родственици ударил точно върху крушата. Баща му получил стягане на мускулатурата, но не се наложило да остава в болница. Само на 200-300 метра от мястото на трагедията преди години била ударена от гръм и издъхнала майката на Манчо Панюков, който преди 4 години закла двамата си синове и подпали къщата на тъста си в село Осиково.

Атидже бе погребана във вторник в Рибново, след като роднините й отказаха аутопсия на тялото. Близките й още са в стрес от внезапната и нелепа кончина на жената. "Тя и съпругът й цял живот се занимават със земеделие. Имало е да става белята. Това за нас си е трудова злополука, но няма кой да обърне внимание. Щом работиш, какво значение има дали имаш договор или не?! От социалната служба казаха, че ще отпуснат еднократна финансова помощ на семейството", споделиха родственици на почернената фамилия. Занапред близките на загиналата ще отиват със свито сърце на полето. Но нямат избор. Защото се спасяват от немотията със земеделска работа. В последните 2-3 години Атидже и Рефат ходили на гурбет за по няколко месеца в Испания заедно с двамата си синове - Рефат и Мехмед, които са семейни и имат по едно дете. Цяло село се надява майката и детенцето да се оправят от шока и травмите. "В сряда ги транспортирахме в Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в столичния институт "Пирогов". Двете пациентки са добре, няма опасност за живота им, контактни са, хранят се. Специалистите в София ще преценят дали да ги оставят там за лечение, или да ги върнат при нас", заяви директорът на МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев д-р Мария Радойкова.

Мълнията е влязла през лицето и шията в младата жена, а е излязла през глутеуса (б.а. - задните части). При детенцето входът е вдясно от гръбначния стълб, а изходът е през палеца на лявото краче. В понеделник вечер майката е докарана тук в безсъзнание, с ниско кръвно налягане. Момиченцето е било в стрес, много объркано, с учестен пулс. Майката е била настанена в реанимация, а дъщеричката й - в хирургия. "Ще се възстановят напълно от травмите, дано се отърсят и от шока. Почти сигурно обаче ще им останат белези около входните рани", твърдят медици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай