Малки таланти в шаха прославят Ивайловград

Античната вила "Армира" е топ гордостта на общината

Малки таланти в шаха прославят Ивайловград | StandartNews.com
  • Античната вила "Армира" е топ гордостта на общината
  • Цех за преработка на ядки носи развитие на града

Малки таланти в шаха прославят Ивайловград. И това не е случайно. Градът е с дълга история в шахматните среди. В последните години обаче залага най-вече на развитието на младите таланти. Те се коват в шахматен клуб „Ивайловград” с ръководител Мариян Араджиев. В него членуват 22 деца, но всеки месец към тях се присъединяват още. Клубът непрекъснато участва в турнири и се представя отлично. На Ученическите игри децата от СУ „Христо Ботев” станаха първенци в категория 5-7 клас. Затова и малките таланти в шаха заслужено ще получат наградата на "Стандарт" и общината в кампанията "Моят град - 10 причини за гордост". Церемонията започва в 16 ч. Ивайловград е стъпка № 19 от инициативата, в която обикаляме страната, за да дадем на хората още поне 10 причини да останат в родните си градове и да работят за тях.
Фотоизложба от 10 огромни пана ще представи преобразяването на 10 знакови за Ивайловград обекта. По традиция ще наградим и хората, които със своите труд и всеотдайност за пример за останалите и повод за гордост на цялата страна.
Специално отличие ще има за трима талантливи ученици - Ирина Чорбаджиева (11 клас) и десетокласниците Пламен Карапейков и Магдалена Райков. Те прославят родния си град с блестящи представяния на олимпиади, състезания и конференции. Впечатляват със своите есета и доклади.
Поредна награда във витрината си ще постави Античната "Вила" - топ гордостта на Ивайловград и цяла България. Едно от 10-те фото пана в изложбата е представя именно реставрирането й. Перлата на културно-историческото наследство увеличи в пъти ръста на туристите в града и днес благодарение на нея хотелиерството се развива успешно. Античното бижу заслужено бе обявено за културно-историческа атракция № 1 както в кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България", така и в годишните отличия на туристическото министерство.
В категория "Инвестиции" номинацията е за Агротрейд Къмпъни” ЕООД и „Интертаб” ООД, които инвестират в цех за преработка на ядки и засаждане на трайни бадемови насаждения в землището на с. Плевун, община Ивайловград.
През последните години търсенето на бадемови ядки значително се увеличава и Ивайловград има амбицията да превземе както родния, така и балканския пазар. По европейска програма в града бяха засадени 987 068 дка  на стойност 2 000 000 лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай