Лувъра гостува в Казанлък

Лувъра гостува в Казанлък | StandartNews.com

След българската изложба на тракийските съкровища в Лувъра, в която много от експонатите са от Долината на царете край Казанлък, прочутият парижки музей връща жеста с една емблематична експозиция - „Сатирикон, 33 гравюри на Андре Дьорен". Привлечен от нравите на античността, прочутият френски художник пресъздава своите герои - лумпени, освободени роби и крадци, с много симпатия, с добро чувство за хумор и ирония.

Авторът на изложбата е коронован сред най-великите френски художници още приживе. С Матис предизвикват първата революция в изобразителното изкуство на 20-и век. Вечно недоволен и търсещ, заедно Дьорен, с Брак и Пикасо поставят началото на кубизма. Жизнерадостен и надменен, хедонист и мистик, разкъсван от съмнения, Дьорен сякаш продължава да бъде една загадка в изкуството, казват за този велик талант специалистите.

Експозицията, която ще бъде разположена в просторните зали на художествена галерия в Казанлък, ще бъде открита идната сряда. Събитието е част от празничното настроение на предстоящия Фестивала на розата, благодарят от Казанлъшката община на посолството на Франция и на Френския културен институт у нас за възможността на казанлъчани и гостите на града да се докоснат до творчеството на един изключителен художник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай