Лошото време пречи на рибарите от Добричко

Заради лошо време рибарите от Добричко са изпълнили едва 50 на сто от плана си за калкан

Лошото време пречи на рибарите от Добричко  | StandartNews.com

Добрич. Тази година рибарите по Добруджанското Черноморие масово се жалват, че до влизането на забраната за улов на калкан са успели да изпълнят едва 50-55 на сто от плана си за улов на калкан, като причината е лошото време. Това сподели пред "Стандарт" Джемалдин Алиев - собственик на риболовен кораб и председател на рибарското сдружение "Калиакра 2009".

Морският вълк обясни, че времето е било твърде нестабилно и със силни ветрове, което е пречело на рибарите да влизат навътре за калкан. Цялата квота на страната ни за улов на деликатесната риба е 43 т., като средно на лицензиран кораб се падат между 400 и 500 кг, но за първи път уловът тази година бил толкова слаб. "Работили сме по два-три дни в месеца - януари, февруари, март, че даже и април. Всички лодки вече имат фирми и е ясно колко ни е трудно заради гориво, осигуровки, и т.н. За да влезе корабът в морето на 40-50 мили, гледаме прогнозата да е добра за 3-4 дни напред,а то нямаше такива периоди. Излизахме за по ден-два" , казва Алиев. Основно уловът се е пласирал на вътрешния пазар, като търговци го изкупували от корабите по 25 лв. за кг.

В момента рибарите стягат корабчетата и оборудването си за рапани, защото тази година той ще е разрешен и на всеки ще бъде определен район, според промените в закона. Уловът на рапани започва от 1 май. В последните дни в мрежите се хващали основно цаца и карагьоз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай