Литературен музей отново намира своя дом

Литературен музей отново намира своя дом | StandartNews.com

Стара Загора. Музеят „Литературна Стара Загора" може да има отново свой дом. Както е известно, сградата бе реституирана през 1991 г., а безценният архив за живота на старозагорските поети и писатели, повече от 20 години странства по тавани и мазета.

 

Повечето от тези майстори на перото като Кирил Христов, Гео Милев, Николай Лилиев, Веселин Ханчев, Иван Хаджихристов и др. са част от литературния елит на България. „Търсят се възможности литературният музей да бъде настанен в източното крило на приземния етаж под регионалната библиотека „Захари Княжески", съобщиха от общината. От екипа на на кмета Живко Тодоров припомнят, че общинското ръководство се е отказало от пребазирането на музейна експозиция в бившия кино-фотоклуб в центъра на града поради малката му площ и неясния все още статут. Според специалистите за ремонта и довършването на приземното помещение на бившия партиен дом ще са нужни много средства. Финансирането обаче можело да бъде осигурено по някоя от европрограмите през новия програмен период в ЕС.

 


Междувремено на финала си е проектът "Общество на граждани и поети" на клуб „Отворено общество", събудил гражданската инициатива за възстановяванета на литературния музей като един от символите на Града на липите и поетите. През миналата седмица бе премиерата на поетично-документалният филм „Спомен за моите деца", посветен на големите поети и писатели на Стара Загора. По решение на общинското ръководство лентата ще бъде разпространен по всички старозагорски училища и библиотеки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай