Лекарите в Разград на протест в понеделник

Лекарите в Разград на протест в понеделник | StandartNews.com

Джипитата в Разград няма да работят на 28 март. Всички 47 общопрактикуващи лекари в областта излизат на ефективен протест, съобщава председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Разград д-р Селиме Карагьозова, цитирана от Дарик. Протестът е с начален час 9:00, а сборният пункт на лекарите е местната поликлиника.

"Ще се работи със спешни случаи - само в един кабинет в цялата област - каб. №1 на втори етаж в поликлиниката в Разград", уточнява Карагьозова. По думите й, стачката е предизвикана от нормативни промени, които касаят работата на медиците с пациентите.

Личните лекари в Разградско не смятат, че реформите на здравното министерство ще доведат до положителен резултат. "Нито профилактичните прегледи за деца ще се увеличат, нито за възрастни", каза д-р Карагьозова.

Попълването на документация при използването на пръстов идентификатор пък ще забави обслужването на пациентите поне с 10 минути за всеки, убедени са местните лекари.

Личните лекари от 1 април ще могат да подпишат договор с НЗОК, ако имат договори със Спешен център в региона си. Ново изискване към Спешните центрове обаче е да имат най-малко 5 лекари, а не фелдшери, на щат. "В Исперих са двама, в Кубрат - 1 - това означава, че личните лекари в тези и съседните общини трябва да спрат да работят", коментира Карагьозова.

Лекарите в Разградско не одобряват и възможността да предписват лекарства по групи, а фармацевтите да определят конкретния медикамент. Според тях целта на протеста е да се стигне до истинско подобряване на лечебно-диагностичния процес, а не да се правят промени без съгласието на онези, които ще ги реализират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай