“Легенди за туризъм” прослави Кула

Туристическият маршрут преминава през три римски крепости от Видин до Зайчар

“Легенди за туризъм” прослави Кула | StandartNews.com

Видин. “Легенди за туризъм” е най-успешният ни европейски проект, обяви кметът на Кула д-р Владимир Владимиров. Става дума за проект, с който общината е създала туристически маршрут, преминаващ през три римски крепости – “Баба Вида” във Видин, “Кастра Мартис” в Кула и “Феликс Ромулиана” в съседния град на Сърбия Зайчар. “Баба Вида” е построена върху римската крепост “Бонония”,  “Кастра Мартис” е  изградена от император Диоклециан в края на третия век, а Феликс Ромулиана е античен град, построен от родения в него император Галерий.

Неправителствени организации от Австрия и Унгария, впечатлени от римското минало на българските земи, проявяват интерес към маршрута. Туроператорски фирми от Сърбия също питат за него, допълни кметът.

По проекта, финансиран от програмата “Трансгранично сътрудничество – България – Сърбия”, общината е работила една година. Той се основава на легенда за трите сестри Вида, Кула и Гъмза, които разделили царството на баща си, богат владетел,  и всяка издигнала крепости в своята част. Вида – във Видин, Кула - в Кула и Гъмза – в Гъмзиград, Сърбия. 

Първите туристи вече са преминали по маршрута. Всички го намират за много атрактивен, интересен и забавен. Крепостите разкриват не само строителните техники на римляните, но и волята на обитателите им да ги направят вечни и много красиви, любовта, която е властвала между  каменните стени със страшна сила. За нея говорят легендите.

За целите на проекта е създаден специален сайт, от който туристите могат да се информират подробно за маршрута. Има информация за местата, където могат да пренощуват, за заведенията за хранене, обозначени са и природните забележителности, които могат да се видят извън линията на крепостите. Направено е и маркетингово проучване на социално-икономическата среда в селищата на трите твърдини.

Проектът привлича вниманието и на малкия бизнес и занаятчиите. Така той се превръща в един от механизмите за социално-икономическо развитие на Кула,  смята д-р Владимир Владимиров. Но представя само малка част от потенциала, който Кула има за развитие на туризма, убеден е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай