Леден дъжд замрази Варна

Леден дъжд замрази Варна | StandartNews.com

Варна. Проливният дъжд от събота стана леден, който бие като градушка, и замрази Варна. Пътища, улици и автомобили са в лед от допълнително падналия сняг и валежи от суграшица. Заради силния североизточен вятър и поледиците Варненска област е под жълт код за потенциално опасно време.

Затворено е и пристанище Варна за ненатоварени кораби поради силното вълнение на морето, стигнало до 5 бала. Ледът масово изпочупи клони на дърветата, особено в централния район „Одесос" и задръсти движението. Два екипа на „Пожарната" и на общината режат и отстраняват обледените клони, обясни Купен Пашов, който отговаря за „Гражданска защита на населението" в кметството.

С антилед обработват от събота през нощта Аспаруховия мост, за да не спре движението по него, който е връзката Варна –Бургас. Заради обледените жици спряха тролеите в града. По техните маршрути са пуснати автобуси и вероятно тази схема ще дейдтва и в понеделник. Очаква се Областно пътно управление да разчисти пътя и да ръси луга по шосето за Белослав и село Константиново, което по административното деление е към община Варна. Един автобус е стигнал до него, но много трудно, обясни Пашов. От общината предупредиха собствениците и наемателите на търговски обекти да отстраняват ледените парчета, надвиснали над улиците. От понеделник започва проверка по изпълнение на това изискване по Наредбата за обществения ред.

Близо 6 часа най-голямата болница УМБАЛ "Св .Марина„ остана без вода заради спукан тръбопровод. Аварията е отстранена и зареждането с питейна вода започна преди обяд, съобщи шефката на здравното заведение проф. Жанета Георгиева.

В региона няма затворени пътища, въпреки че по доста участъци са се образували навявания и има обледяване. 52 машини на Пътното чистят и слагат луга, обясни областният управител Иван Великов, който предупреди водачите да бъдат внимателни на пътя и да карат със съобразена със зимните условия скорост. Без ток в продължение на 3 часа от 4 до 7 ч. в неделната сутрин е останало Суворово, но ел. захранването е нормализирано след работата на аварийните екипи.

Заради лошите метеорологични условия са отменени два сутрешни полета на летище Варна - от Бургас и за София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай