Квартал гони психично болни

Квартал гони психично болни | StandartNews.com

Жителите на "Слатина" притеснени за децата си, общината ще мести пациентите

София. Жители на столичния квартал "Слатина" се обявиха против новооткрито защитено жилище за психично болни хора. Домът е в непосредствена близост до 109-о ОУ "Христо Смирненски" и местните се притесняват за децата си. "Не искаме "Лясковец" номер 2! Столичните общинари, без изобщо да се замислят, гласуваха психично болни хора на свободен режим да живеят на 5 метра от училище, в което учат неколкостотин деца и всяко междучасие вдигат шум в двора", коментират хората от квартала. Те събират подписка и дори готвят протест срещу решението на Столичния общински съвет от 27 март.

Според това решение в защитеното жилище ще бъдат настанени 9-има психично болни. Първите двама вече са пристигнали, а прозорците са оградени с метални решетки. Те ще бъдат надзиравани от лекар и няколко санитари. Стаите им са на втория етаж на столичния дневен център за рехабилитация на инвалиди. Недоволни са и родители на деца с церебрална парализа и други двигателни увреждания, които посещават центъра за упражнения.
Притеснените родители ще пишат жалба и до областния управител на София Росен Малинов, който също може да спре изпълнението на общинското решение.

"В това защитено жилище ще бъдат настанени хора с леки ментални увреждания, в никакъв случай не става дума за тежки случаи", обясни за "Стандарт" зам.-кметът на София Албена Атанасова. Става дума са болни хора, за които няма кой да се грижи и за които е по-добре да живеят в среда, близка до семейната вместо в институции. "Ще преразгледаме обаче случая и е възможно да пренасочим тези хора към други по-подходящи центрове на Столична община", обясни Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай