Куклите от шума тръгват на турне

Куклите от шума тръгват на турне | StandartNews.com

Куртово Конаре. Куклите от царевична шума, които изработват децата от пловдивското село Куртово Конаре, тръгват на турне, съобщи ръководителката на кръжока Маргарита Момчилова. Заедно с две от малките майсторки тя замина за Виена, където ще подредят изложба в Българския културен център.

В експозицята, която е тематична за Великден, ще участват 20 пана, направени от царевични зрънца. Уникалните сувенири не са слизали от вернисаж, откакто спечелиха националния вот за нематериално богатство по време на кампанията на вестник "Стандарт" "Чудесата на България 2" миналия септември.

Първото им участие след кампанията бе в зала "Съединение" на Историческия музей в Пловдив. За Коледа царевичните кукли участваха в изложба в Народното събрание под ръководството на Международно сдружение "Духовно огледало". Забелязаха ни и ни включиха в програма от изложби по Европа, обясни Маргарита Момчилова. След гостуването си в австрийската столица, малките човечета имат представяне в Париж.

За Франция летят на 2 юни, а след това им предстоят участия в други големи европейски градове. Част от кръжока подреди изложба в Етнографския музей в Стария Пловдив, която ще е базар и ще продължи до Гергьовден. Една от царевичните кукли ще остане за съхранение във фонд "Музикални инструменти и обреден реквизит" на музея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай