Кукери пуснаха 100 гълъба в небето като посланици на мира

Кукери пуснаха 100 гълъба в небето като посланици на мира  | StandartNews.com

Маскираните мъже, жени и деца прогониха вдън земя злото от община Симитли

Благоевград. Рекорден брой кукери – 5000, разтърсиха земята в Симитли с танците си за здраве, берекет и благоденствие. Маскираните мъже, жени и деца показаха, че не само пазят една уникална българска традиция, но и реагират подобаващо на актуални проблеми, каквито и където да са те. Сурвакарската група от симитлийското село Полето пусна в небето 100 гълъба. Птиците полетяха високо в облаците като посланици на мира по целия свят след дните на терор и невинни жертви във френската столица Париж.

Феерия от уникални маски и костюми, усмивки и настроение, игри и песни, скечове и сценки завладяха многохилядната публика на градския стадион по време на 12-ия пореден фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитлия – древната земя на кукерите. На стадиона буквално вреше и кипеше от кукери, попове, старци, бабички, младоженци, мечки и мечкари, дяволи. Сред тях имаше и деца на 2-3 годинки, и старци на над 80 години. Зрителите бяха впечатлени от разнообразието на костюми и маски, както и от колорита на сурвакарите. В дефилето се впуснаха и еврокукери от симитлийското село Черниче, което бе отличено с приза на земеделското министерство "Евросело на България" за 2012 година". Изненадата тази година бе, че точно на обяд гайдари от оркестър „100 каба гайди" заглушиха с изпълнението си шума на чановете на кукерите и другите музикални инструменти.

С медал за приемственост на кукерската традиция и сурвакарството ще бъдат окичени всички закърмени с любов към българските дух и традиции около 500 деца, които участваха във фестивала. Има осигурени много награди. Всяка група ще получи почетния знак на фестивала и парична сума. „Да си кукер не е нито лесно, нито евтино. Но нищо няма значение, когато си не само запален и пристрастен към тази родна традиция, а си луд по нея. Облечеш ли кожите, то е за цял живот. Тръпката и меракът да участваш в маскарадните игри никога не си отиват. А страстта, лудостта в добрия смисъл на думата, се предават от поколение на поколение", споделиха кукери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай