Кукер шоу прогони злото от Благоевград

Кукер шоу прогони злото от Благоевград | StandartNews.com

Вижте нашата Галерия със снимки от събитието

Зло тази година няма как да има в Благоевград. Защото в неделя в продължение на повече от 4 часа го гониха над 2000 сурвакари от 12 групи по време на фестивала, организиран от общината. Кукери с танци и страховити маски, попове със светена вода, усмихнати младоженци, мечки и мечкари, бабички и старци, най-причудливи персонажи не спряха да играят за здраве и берекет пред погледите на над 6000 зрители, които не спряха да снимат с телефони, фотоапарати и видеокамери благоевградското кукер шоу. Магията на древния обичай за пореден се оказа жива, доказаха го хилядите участници от четири поколения.

От 80- годишни пенсионери до бебета, които не са навършили годинка, дефилираха гордо по централния булевард „Свети свети Кирил и Методий" на града. Съпровождаше ги красивият звън на хиляди чанове, бумкането на тъпаните и пищенето на зурните. Кметове също се превърнаха в сурвакари, макар и за ден, за да докажат, че тук кукерството е традиция и призвание. „В нашата група има баби и дядовци, които са заедно с правнуците си. Какво по-хубаво от тази гледка? Всички са весели, правят го от сърце и душа. Заслужават поклон, тъй като съхраняват нещо български, запазено векове наред", заяви Методи Цонев, кмет на благоевградското село Покровник, който също се включи в кукерското шествие. Най-малък сурвакар в групата бе 11-месечният Йордан Герински, който бе пременен от родителите си в българска народна носия.

Публиката видя много сценки и народни кръшни хора в изпълнение на сурвакарите. Красиви полицайки зорко охраняваха реда в групата си, занаятчии показаха как се меси хляб, как се оре на асфалт, как се сее върху булевард, как се кове желязо. Не липсваха фризьори, футболисти, съдии, земеделци, шейхове, бизнесмени, политици. Палитрата от пресъздадени с чувство за хумор образи бе огромна и създаде много емоции и радост на зрителите. „За хората в нашата община да си кукер е начин на живот. Не пестим нито време, нито нерви, нито пари, за да сме всяка година с нови костюми и да представяме нови сценки и обичаи. Традицията се пренася от деди и бащи на внуци и синове", заявиха участниците в маскарадното шоу в Благоевград. И не наградите бяха важни за участниците във фестивала. А тръпката от представянето пред огромната публика. Защото станеш ли кукер, то е до живот. И го правиш от сърце и душа, а не за награди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай