Край на екозаплахата за Девня

Край на екозаплахата за Девня | StandartNews.com

Варна. Хората в Девня ще си отдъхнат до 10 дни от заплахата, че могат да бъдат изтровени от опасен химикал, съхраняван в амортизирана цистерна във фалиралия завод "Полимери". Това съобщи кметът на града Атанас Кузев.

В посочения срок 2500 тона трихлоретан ще бъдат прехвърлени в здрав резервоар, което ще гарантира безопасното му съхранение за поне 10 години напред, увери Кузев.

Силно токсичното вещество е отпадъчен продукт от производството на "Полимери", но се оказа, че инсталацията за унищожаването му отдавна е нарязана за старо желязо. Затова още през септември областният управител на Варна Иван Великов алармира за опасността и нареди трихлоретанът да бъде прехвърлен в изправна цистерна. Той предупреди, че в противен случай има риск от теч и взрив на отровата, който би засегнал не само Девня, но и половината Варненски регион. С аварийната операция се зае община Девня.

"Усилията, които хвърляме, ги правим от добро отношение към губернатора и държавата, защото по закон тази работа трябва да свърши МОСВ", обясни Кузев. Според него сметката от близо 60 000 лв. ще плати собственикът на "Полимери инвест" - бизнесменът Николай Банев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай