Кръстата казарма се пропука след основен ремонт

Кръстата казарма се пропука след основен ремонт | StandartNews.com

Видин. Прочутата видинска казарма на независимия турски владетел Осман Пазвантооглу се пропука година след основен ремонт, съобщава вестник „Видин". При последното топене на снега е станало ясно, че и покривът тече. Пукнатините са там, където са били и преди ремонта.

 

Казармата, която е културен паметник от местно значение и един от основните туристически обекти във Видин, бе ремонтирана основно по проект на културното министерство по времето на министър Вежди Рашидов, финансиран от оперативната програма „Регионално развитие". Стойността му е 1,5 млн. лв. Проектът предвиди укрепване на конструкцията на сградата, съединяване на разединените от пукнатини крила и отводняване на основите на сградата. Всичко това е извършено от фирма, избрана от културното министерство.

 


Казармата на Осман Пазвантооглу е известна с формата си на равнораменен кръст с 1260 кв. м застроена площ. Строена е за неговата войска през 1801 година, а след освобождението е била съд и казарма на българската войска. От 1965 година е приспособена за музей. От 1969 година в нея е разположена етнографската сбирка на видинския музей.

 


След ремонта зали на първия и втория етаж останаха празни. Музеят очакваше още половин млн. лв. от културното министерство, за да бъде изложена нова историческа експозиция. Досега обаче тези средства не са отпуснати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай