Корозирал водопровод оставя стотици без вода край Кърджали

Корозирал водопровод оставя стотици без вода край Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Участък от магистралния водопровод, снабдяващ с питейна вода Кърджали, Момчилград и 33 села, е в критично състояние и ако не се предприемат спешни мерки над 50 хиляди жители могат да останат с дни без вода. За това алармира областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той уточни, че след консултации с ВиК специалисти и представители на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" е информирал с докладна записка МС за предприемане на неотложни строително- ремонтни дейности.

„Най-застрашен е участъкът от Пречиствателната станция до ул. „Климент Охридски" в кв. Боровец на областния град. В тази част тръбата е корозирала и не може да се извършват заварки. Загубите на питейна вода стигат до 30-35%. Въпреки дренажа големи количества вода изтичат в близкото дере, което може да активизира свлачищни процеси по посока с. Енчец ", обясни Николов. Решението на проблема е в рестартиране на спрения без мотиви през 2009 г. проект на МРРБ „Подобряване на вътрешната водопроводна мрежа на Кърджали" –втори етап.

Основен ремонт на магистралния водопровод не е правен повече от 30 години и е необходимо металните тръби да бъдат подменени с ПВЦ. Голяма част от новите материали на стойност 400 хил.лв. са закупени, но вече 4 години са на склад. За довършването на проекта ще се необходими 700 хил. лв., от които около 100 хиляди вече са осигурени от строителното министерство. Областният управител на Кърджали Бисер Николов се надява, че в скоро време ще има решение и че ремонтните дейности могат да приключат до края на септември.

Според специалистите за свързване на новия тръбопровод със стария ще се наложи спиране на водата за едно денонощие, в противен случай при авария водоподаването може да бъде преустановено няколко дни, което ще създаде големи неудобства на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай